Masterclass Yvon van Bergen Les 3

Gepubliceerd op Zondag 30 september 2018

Toen ik op het idee kwam om dit te gaan doen was ik net wat doelloos aan het scrollen op Facebook. Ik zat in mijn hoofd te bedenken dat ik iets moest gaan doen met mijn gevoel. Of beter gezegd minder in mijn hoofd meer met mijn intuïtie. Net toen ik zat te denken hoe ik dat leuk creatief kon gaan doen kwam het bericht van Yvon voorbij.

Intuitief portretschilderen
Ja! Dacht ik. ‘Beauty is in the eye of the beholder’, maar ik vind werkelijk alles wat zij maakt prachtig. Het ontroert me altijd. Van haar een masterclass krijgen leek mij al een ervaring op zich, en dat is het. Het is alleen al fantastisch om te zien hoe zij van een blanco papier een prachtig portret weet te maken. Je hoort haar favoriete muziek op de achtergrond en je ziet hoe Yvon met een bijzondere techniek, flinke dosis lef & talent maar vooral echt haar gevoel begint aan haar werk. Dat is inspirerend.

Inspiratie krijgen
Het grappige is, dat mij vaak gevraagd wordt waar ik mijn inspiratie uithaal om iedere week twee columns te schrijven. Nou, ja dat is niet moeilijk, overal vandaan. Columnist is gewoon een deel van wie ik ben. Ik denk in columns. Zo ziet Yvon overal een portret in.
Maar dan nu de switch van columns naar portretten. Dat is natuurlijk wel wat anders en bij mij blijft het perfectionistische toch steeds de overhand nemen. Zo vreemd want wat ik bij Yvon zo mooi vind zijn de abstracte, gekke, absoluut in niks symetrische gezichten die ik dan toch zelf wel steeds weer probeer te creëren. Echt vreemd want in column verzin in zo vaak woorden die niet bestaan of maak ik bewust stijlfouten omdat het gewoon lekkerder bekt. Maar ik heb nog een paar lessen.

Masterclass
Wat ook superprettig werkt is het feit dat we echt de tijd hebben om de cursus af te ronden. Alles blijft een jaar online staan en je kunt dus af en toe je werk even weg leggen. We hebben bijvoorbeeld achtergronden moeten maken die je vervolgens even moest opbergen. Op die achtergronden moest je dan vervolgens een portret schetsen. Ik had er wel weer een aantal gemaakt maar ik ga toch verder met dat portret wat het meest realistische oogt. Misschien is dat toch mijn ding, ik weet het niet. OF ik heb meer tijd nodig met loslaten. Het grappige is wel dat ik al een ideetje heb over een portret maar ik wil eerst de cursus afmaken. Want zo braaf ben ik dan toch wel weer. Ik heb wel weer wat geleerd, al heeft het bij mij dan niet eens direct met schilderen te maken.

Meer weten? www.yvonvanbergen.nl