Roddels

Gepubliceerd op Vrijdag 01 februari 2013
Ik kijk vaak op nu.nl om op de hoogte te zijn van de gebeurtenissen in de wereld. De zorgkosten stijgen, omzet van de supermarkten is het laagste ooit, de wraakmoord op Rishi. Maar wat blijkt het meest gelezen artikel op deze site? De breuk tussen Rafael en Silvie! Ik vind dat echt bizar. En dan vooral de reacties van mensen die het wel of niet zagen aankomen. Jemig, mensen wat bezielt je? Hoe kun je nu een mening hebben over een stel wat je van je leven nog nooit ontmoet hebt?
Ik vind roddelen sowieso een zinloos tijdverdrijf en begrijp niet waarom mensen dat doen. Dus ik informeerde bij een vriendin die er wel de lol van inziet. “Ik weet gewoon vaak alles als een van de eerste en mensen vinden het leuk om dan van mij te horen ‘hoe het zit’. Ik krijg daar wel een kick van!”
Hm, nou, ik dus niet. Dus ik heb even wat wetenschappelijk onderzoek naar roddelen gedaan. Het is een bewezen feit dat jaloerse mensen meer roddelen. In 80% van de roddels zit dan ook onderliggende jaloezie verscholen. Zo is er bijvoorbeeld vanuit luie mensen vaak een hoop commentaar op mensen die juist wel veel activiteiten hebben.
Mensen die roddelen doen dat ook om een ander zwart te maken en zodoende zichzelf wit te wassen.
Ik denk dat roddels hoe onschuldig ze ook lijken kunnen lijden tot vreselijke gebeurtenissen. Neem de bangalijsten waarop zogenaamd gewillige meisjes staan. Hierop staan vooral veel namen van onschuldige pubers die uit jaloezie door een ander daarop zijn gezet. Door jongens die bij hen een blauwtje liepen of meiden die jaloers zijn op hun voorkomen. Door dit ‘geroddel’ lezen we bijna dagelijks over zelfmoord en wraakmoord.
En waarom? Allemaal om je eigen gekrenkte ego in een beter daglicht te stellen? Bij alle roddelaars zou dit op een tegeltje in de keuken moeten hangen:
Ik kan maar een ding wensen; dat is dat alle mensen, eerst goed naar zichzelf keken. Naar hun eigen aanwezige gebreken. Denk dat de meesten het dan wel zullen laten, om kwaad over een ander te praten!