Eindejaarscolumn

Gepubliceerd op Donderdag 02 maart 2017
Ik vind een eindejaarscolumn schrijven altijd een beetje eng. Vroeger trouwens nog enger, omdat deze toen in de krant stond en je dus zomaar twee volle dagen met heftig nieuws zou kunnen missen.
Zou ik bijvoorbeeld schrijven over de dood van Prinses Leia wist ik nog niet dat bij het uitkomen van de krant moeder Debbie Reynolds ook is overleden.
We hebben weer veel mensen verloren dit jaar in het kader Jeugdhelden, maar zegt dit eigenlijk niet veel meer als dat we gewoon ouder worden? 
Ik word, geloof ik naast ouder, ook een beetje immuun voor het nieuws. Iets wat ik niet zo snel bij mezelf had verwacht. Maar na de overwinning van Trump kijk ik nergens meer van op. 

Zou het ons verbazen wanneer wij na Brexit onder de vleugels van Wilders een Nexit krijgen?
Zou het schokkend zijn als straks de mussen en de merels vogelgriep krijgen?
Zouden we nog schrikken van een laatste aanslag dit jaar of een vliegtuig dat neerstort? 

Ik zag mensen onder de door Tijn gelakte nagels zetten dat de twee en een half miljoen euro die het mannetje heeft opgehaald struisvogelgedrag is, karma afkopen en ik las veel haatberichten over hoeveel van dat opgehaalde geld 3FM weer inpikt. Het negatieve won bijna van de liefdevolle berichten. 

Het jaar 2016: het jaar van de gevallen jeugdhelden, van Trump, van de aanslagen, de faillissementen, van gezeik en gezeur. Zeg maar gerust; het jaar van de onrust.
Was er ook nog goed nieuws of was het écht alleen maar slecht?
Het is even zoeken, maar we hadden ook goed nieuws! Het jaar bracht ons, naast Tijn, namelijk ook:
Groei, op economisch gebied. Het BBP neemt toe, de werkloosheid daalt, de begroting is in balans. De 85% ongezonde vissen die we in de afgelopen jaren hadden geconstateerd blijken zichzelf te kunnen herstellen! 
Centrales op basis van duurzame energie zijn nu al gemiddeld goedkoper dan die op basis van fossiele brandstoffen. In Indonesië denkt men een oplossing gevonden te hebben om de voedselzekerheid in de toekomst te kunnen garanderen en deze oplossing is ook al in werking gesteld. Er zijn koraalriffen in topconditie ontdekt. 
En de trein naar Tiel is bijna altijd op tijd geweest!
En weet je wat ook mooi nieuws is? Dat we nog niet weten wat 2017 ons brengt. Waarschijnlijk stort er weer een vliegtuig neer, komt er ergens iemand aan de macht waar we wel om kunnen janken, ontploft er een bom, krijgen onze dieren weer een ziekte en gaan er mensen dood.
Maar zeker is dat we nieuwe dingen gaan ontdekken, herinneringen maken, loslaten, verjaardagen vieren, buikpijn krijgen van het lachen, kussen, trots zijn, iets nieuws leren en vergeven.
En onthou dat hoe rot een jaar ook kan zijn er altijd onverwachte mooie dingen gebeuren, maar misschien zie je ze niet direct. 
Want weet je? Er zijn in 2016 nieuwe helden geboren. Dat beloof ik je! Ik heb ze zelf gezien!