Oh, Land van Cuijk

Gepubliceerd op Donderdag 02 maart 2017
Ik was vorige week als een van de regionale columnisten aanwezig in de Schouwburg in Cuijk om een column voor te dragen. Met mij nog vele anderen. Het thema was: Leve de Duisternis.  Dit werd door sommige heel letterlijk genomen en andere hadden het over de duistere 'vete' tussen Cuijk en Boxmeer. Wij hebben een mooiere Schouwburg, wij hebben een mooier winkelcentrum, wij hebben een beter voetbalteam, wij hebben een ziekenhuis, wij hebben een prachtige kade en ga zo maar door.

Dan ben ik altijd blij dat ik in het Zwitserland van het Land van Cuijk woon; Sint Anthonis.
Maar ik heb een opa en oma in Cuijk en in Boxmeer gehad en op beiden plekken groeien dus wortels. Ik voel die strijd helemaal niet. Pas was ik nog in het centrum van Boxmeer. Opgetogen winkelende mensen, zin in de naderende gezellige dagen. Ik ben zo trots op de samenwerkingen die hier zijn. Veel Boxmeerse ondernemers slaan bijvoorbeeld met de kerst de handen ineen om hun gasten de mooiste kerst te laten beleven die in hun macht ligt. De 'Wees loyaal; koop lokaal' acties zijn helder en eerlijk en gelden natuurlijk voor het hele Land van Cuijk! 

Zaterdag was ik in Cuijk bij de officiële opening van Brass 29. Ook daar was samenwerken en versterken letterlijk en figuurlijk in elke centimeter van het pand verweven. De verf op de muur, de vloeren, het beddengoed in het hotel, de inrichting, het brood, het vlees, groente, fruit en kaas; alles uit Cuijk of in ieder geval het Land van Cuijk. 
Een prachtige aanwinst! Toen ik daar 's avonds wegging was het nog gezellig druk, zo ook bij de friettent tegenover en in de straten waar de mensen gezellig richting de Schouwburg toe liepen, glimlachend zin in een leuke avond. Bij de restaurants op weg richting huis zat het ook mooi vol. Mooi om te zien!

Ik denk echt dat we met zijn allen onderschatten hoe mooi en goed we het hier hebben. Laten we dat in stand houden. Want samen hebben we werkelijk alles! 
Samen hebben we toch prachtige cultuurtempels, mooie diverse winkelcentra, fantastische en enthousiaste voetbalteams, ziekenhuis, gezondheid & verzorgingscentra, heerlijke restaurants en prachtige kades?
En niet te vergeten de Maas die ons telkens weer laat zien, dat het water daar heen loopt waar het heen wil. Langs Boxmeer, langs Cuijk en ook langs Grave. 
Ik hoop dat we ooit allemaal de verbintenis kunnen zien. De tijd zal het leren! 

Leonardo da Vinci zei ooit:
In een rivier is het water dat u aanraakt het laatste van wat er voorbij stroomt en het eerste van wat er voorbij gaat stromen. Zo is het ook met de tijd.