Sjoemelzaad en Samsonseks

Gepubliceerd op Donderdag 02 maart 2017
De verkiezing van het woord van het jaar is weer voorbij.
En het is geworden: treitervlogger.
Wat een teleurstelling. Vinden jullie ook niet?

Ik vind het punt één een lelijk woord en punt twee veel te veel credits voor aandachttrekkers zoals een Ismail Ilgun.
Naar mijn mening zijn er al genoeg benamingen voor dit soort gasten die passender zijn dan dit. Vanwege de naderende kerstgedachte zal ik ze niet opsommen. Dit soort lui verdienen geen eigen woord.
Woorden die afvielen waren onder andere:

Pokémonterreur: overlast van spelers van Pokémon Go. Trumpisme: een extreme vorm van conservatisme en wantrouwen in de staat.
Sjoemelzaad: verwijst naar gesjoemel met donorsperma. Thuisterrorist: een aanhanger van Islamitische Staat die niet afreist naar het kalifaat, maar in eigen land terreurdaden voorbereidt en plascontract: bewoners van een verpleeghuis die maar een bepaald aantal keren per dag naar de wc mogen. 

Wat valt er nu direct op? Alle 'nieuwe' woorden hebben een negatieve lading. Dat is toch jammer? Waarom geen leuke nieuwe woorden? 
Kijken we naar onze buren dan is hun woord: Samsonseks. 
Neem even de tijd om dit tot je door te laten dringen... 
Wat zou dit kunnen impliceren? 
Hint: het gaat om de wollige hond Samson en niet om 'onze' Diederik.
Zal ik het maar vertellen? Het betekent de kinderen voor de televisie parkeren en zelf naar de slaapkamer sluipen om de liefde te bedrijven.
Dit zou misschien wel een leuk woord kunnen zijn, was het niet dat ik elke keer dat ik bij de kapper ben lees dat Gert weer aan andere k3tje heeft. Ik krijg hierdoor (ongetwijfeld onterechte) rare vibes bij deze beste vriend van Samson. Had dan MegaMindyseks gekozen of Piet Piraatseks. Zelfs Bumbaseks klinkt nog beter. Maar goed … alles beter dan treitervlogger!

Kunnen we ervoor zorgen dat we in 2017 een woord gaan kiezen waar we met zijn allen eens trots op kunnen zijn? Dat we als Nederlanders kunnen zeggen, wat wij nog toch eens aan ons vocabulaire mogen toevoegen? 
Dan denk ik aan woorden als: Supercalifragilisticexpialidocious-en; de magie van mooie woorden gebruiken.
Ontplastificeren: De wereld bevrijden van de belachelijke hoeveelheid plastic.
Of iets simpels als Lachkramp: kramp van het lachen, die zich niet enkel beperkt tot buik en kaak, maar zich van top tot teen uitspreidt. Dat woord bestaat officieel nog niet eens!

Ik ga dit jaar wat woorden verzamelen. Hebben jullie nog een woord wat we kunnen inzetten om 2017 alvast mooi te laten beginnen?