Daarom is geen antwoord

Gepubliceerd op Dinsdag 02 oktober 2012
Ik had laatst een speedcursus creatief denken in de zakelijke markt. De dame in kwestie gaf aan dat kleine kinderen voortdurend vragen: Waarom? Na een tijdje neemt dat onophoudelijke gevraag af. Omdat ze in het keurslijf van de maatschappij worden gehesen. Zonde. Je creativiteit verliezen is hetzelfde als kleurloos worden. Ik kon me gelukkig niet vinden in dat verhaal. Zie ik ergens een nutteloze paal vraag ik me af waarom. Hij geeft geen licht, elektriciteit, steun, is geen kunst. Waarom staat dat ding daar?
Mijn oudste dochter wordt tien en is van waarom naar wist je dat overgegaan.
‘Mam, wist je dat een giraffe evenveel nekwervels heeft als een mens? En dat je ‘s avonds 2 centimeter kleiner kan zijn dan in de morgen? Wist je dat koud water zwaarder is als warm water?’ Ik roep haar even tot rust. Leuk al die weetjes, maar wil je dan niet weten waarom dat zo is. ‘Daarom’, zegt ze. ‘Daarom is geen antwoord’ zeg ik streng. ‘Ik heb er nog twee, eentje weet ik wel. De ander weet ik niet’ zegt ze serieus. ‘Wist je dat er meer sterren op de wereld zijn dan zandkorrels?’ Ik ben verbaasd. ‘Nee, dat wist ik niet en weet jij dan waarom?’ We denken aan alle zandkorrels in de woestijnen en de stranden. Dan is er echt wel heel veel tussen hemel en aarde. We hebben een mooi filosofisch gesprek en ik voel dat ik een brok in mijn keel krijg. Mijn kleine frotje wordt gewoon een slimme tiener. Ik slik wat tranen weg en bedenk dat ze nog een weetje had. Ik vraag haar naar die vraag waar ze dus wel het antwoord op beweerde te hebben. “Waarom zijn olifanten grijs?” Ik denk na, zou het camouflage zijn? Mijn dochter kijkt me aan met een blik alsof ik wel heel onnozel ben dat ik zelfs dat niet weet. “Omdat de roze allemaal op was gegaan aan de flamingo’s natuurlijk!”
Ze lacht hard, ik lach nog harder. Want dat is een mooi antwoord. ‘Daarom is geen antwoord’, riep ik vroeger stampvoetend naar mijn moeder. Nu zeg ik het streng tegen mijn kinderen. Want daarom is ook geen antwoord. Blijf dus nadenken over het waarom! Het maakt je creatief! Waarom? Nou, gewoon… Denk daar maar eens over na!