Graven in de geschiedenis

Gepubliceerd op Dinsdag 03 april 2018

Dit weekend zijn het wederom de Vestingstedendagen in Grave, een tweedaags Historisch Spektakel. Ik dacht trouwens dat het sjieke Grave haar naam zou verlenen aan een of andere bijzondere Graaf, maar na wat verdieping blijkt de vertaling veel letterlijker.Ten tijde van de stichting van de stad vroeg een heer aan een man, die met een schep in de weer was, wat hij aan het doen was. Het antwoord was: grave. Hoe mooi simpel kan het zijn.

Iedereen die houdt van geschiedenis en van onze regio zou dit weekend een bezoekje moeten brengen aan de stad van het Land van Cuijk. Je kunt kijken en luisteren naar prachtige verhalen. Je kunt brood bakken, carbid schieten, handboogschieten, je laten fotograferen als oude meester of het melkmeisje van Vermeer. Je kunt een kijkje nemen bij een tollenmaker, een kruidenvrouwtje, een poppenspeler en natuurlijk Markies de Chamilly. Maar ook bij mandenvlechters, palingrokers, marskramers en bierbrouwers.

Je gaat dit weekend letterlijk en figuurlijk terug in de tijd. Belangrijk want geschiedenis kan je helpen om te relativeren en natuurlijk kun je lessen trekken uit het verleden en eerder gemaakte fouten vermijden. Hoewel sommige zaken wellicht wel weer ingevoerd zouden kunnen worden. Zo ben ik wel voor strengere straffen. Niet zozeer je hand er af hakken als je iets gestolen hebt, maar wel iemand aan de schandpaal hangen. Bijvoorbeeld wanneer je een ambulancebroeder of politieagent aanvalt. Hoppa, aan de schandpaal ermee!
Qua eten zouden we misschien ook wel eens een kijkje kunnen nemen in het verleden waar overgewicht nog niet eens een woord was. Wat aten ze toen? Alles rechtstreeks van het land. Lekker! Als ik het opzoek vind ik prei, kool en havermout. De adel at ook amandelen, reiger en walvis. Hmm, ik denk dat we vooral het vers van het land moeten aanhouden...
Meisjes moesten toentertijd al op zevenjarige leeftijd leren naaien en jongens moesten leren vechten. Af en toe een tripje terug in de tijd maakt je daarom ook dankbaar voor het feit dat je nu geboren bent, nietwaar? Iedereen kent wel de uitspraak: history repeats itself, ofwel geschiedenis herhaalt zichzelf. Ik vond nog een paar rake quotes:

Winston Churchill: The farther backward you can look, the farther forward you are likely to see.
Pearl Buck: Als je vandaag wilt begrijpen, moet je op zoek gaan naar gisteren.
Gordon A. Craig: De zwartste bladzijden uit de geschiedenis zijn meestal de meest leerzame.

Die laatste is pijnlijk waar. Naast je eigen zwarte bladzijdes staan geschiedenisboeken ook vol met vreselijke gebeurtenissen in plaats van vrolijke. Als een soort waarschuwing om er iets van te leren. Hopelijk doen we dat ook. Ik heb wel wat positiefs geleerd in mijn leven en dat is echt dat de mooiste momenten klein zijn. En puur. Zoals buikpijn krijgen van het lachen om een vreselijk slechte grap, lekker langzaam deeg kneden om zelf pizza maken, de haren van mijn dochters vlechten in tientallen kleine vlechtjes zodat ze de volgende krulletjes hebben. En rondslenteren en kijken naar het Historisch Spektakel en vieren dat we nu leven!