Dans de zonnedans

Gepubliceerd op Donderdag 04 april 2013
Dans de zonnedans


Ik kijk naar het kunststof bloemetje dat op mijn raamkozijn staat en werkt op zonne-energie. In de lente en zomer danst ze vrolijk, maar nu schrik ik me kapot wanneer het ding ook maar een millimeter beweegt. Ik voel me hetzelfde: onopgeladen.
Ik wil niet doemdenken, dus ik doe wat ik altijd doe in uitzichtloze situaties. Ik ga als een idioot research doen. Misschien is het mijn nieuwsgierige aard, maar ik geloof dat er voor alles wel een oplossing is, hoe vreemd die ook mag zijn. Dus ik ga aan de slag!
Op 1 april blijk het goed te komen volgens de Deventer en Enkhuizer Almanak. Maar na twee keer lezen blijkt dat maar van extreem korte duur. Ik typ in: "zonnedans", maar de zoekmachine vraagt of ik regendans bedoel. Dat is het probleem, bedenk ik opeens, we benaderen het verkeerd. We zitten achter onze computers en posten onze haat jegens de sneeuw of we komen elkaar tegen op straat en vloeken op de gure wind. Maar dat is dus niet de goede insteek. Draai het om! Zeg vrolijk lachend dat je klaar bent voor de zon. Dat je de tuin lenteklaar hebt gemaakt! Weliswaar moest je eerst sneeuwruimen voordat je überhaupt bij de vastgevroren deur van je tuinhuisje kwam. Waar je met je snowboots en je handschoenen rillend de barbecue onder het zeil vandaan toverde en klappertandend de parasol vast binnen handbereik kon zetten. De zon moet onze goede bedoelingen wel zien mensen. Laten we met zijn allen een zonnedans bedenken! Gewoon simpelweg het tegenovergestelde van de regendans, toch? Dus in plaats van rondjes met de klok mee rondom een kampvuur, gaan we tegen de klok in rondom een grote plas water! En laten we die nu genoeg hebben. Ik roep iedereen op om dit weekend rond de Vilt, de Kuilen, de Kraaijenbergse plassen, het Schaartven, of welke ‘vijver’ dan ook een dansje te doen. Pak elkaars hand, tover een glimlach op je gezicht en dans. Positieve energie is besmettelijk en zo creëren we een lokale opwarming van de aarde die ongetwijfeld leidt tot het begin van de lente. Zodat we met Pasen heerlijk massaal kunnen klagen over het feit dat onze chocolade eieren zijn gesmolten!