Vrijheid

Gepubliceerd op Donderdag 04 april 2019

Ik ben een boek aan het schrijven over gelukkig zijn. Het gaat over iemand die ik heb ontmoet die door een aantal psychoses zijn complete toekomstbeeld, doelen en dromen moest aanpassen. Niet alleen zijn IQ was gedaald, ook zijn geluksniveau. Hoe kom je dan weer terug op dat oude niveau? Het is geen zelfhulpboek, don't worry! Het is zijn unieke verhaal met inspirerende tips. Natuurlijk ga je jezelf dan ook afvragen: wat is gelukkig zijn eigenlijk? Voor mij komt het woord vrijheid steeds terug. En dan is daar een ander vraagstuk. Wat is vrijheid? In Overloon bij het Oorlogsmuseum krijg je een goed beeld van het tegenovergestelde van vrijheid. Gevangenschap en oorlog. Daar heeft een kunstenaar de afgelopen drie jaar honderden mensen die vraag gesteld. 'Wat is vrijheid?' Al die unieke antwoorden heeft zij omvat in kleine kunstwerkjes en uiteindelijk samengesmolten tot een groot kunstwerk. Deze wordt op 7 april onthuld en zal dan nog maandenlang te bewonderen zijn.

Wat is vrijheid voor jou?
Voor mij is het kunnen doen wat ik leuk vind. Kunnen schrijven wat ik wil. Keuzes maken zonder daar op afgerekend te worden en vooral ook me niet druk maken om wat anderen vinden. Mezelf zijn. Dat gaat steeds beter, vooral omdat het begint met bewust zijn. 
Maar toch, zelfs nu, denk ik: de lezers zullen dit wel heel zweverig vinden. En ik schrijf natuurlijk wel om gelezen te worden. Dus ik wil graag dat jij dit leest en je hier wat van vindt. Een leuk stukje, een aangrijpende column, iets wat je laat lachen of aan het denken zet. 
Niet dat je nu direct denkt; ik zeg mijn baan op, ik ga doen wat ik echt leuk vind. Of ik ga weg bij mijn man bij wie ik absoluut niet mezelf kan zijn. Dat is nu ook weer niet de bedoeling. Hoewel, als dat het eerste is waar je aan denkt, dat zegt dat natuurlijk wel wat. Ik dacht in eerste instantie dat gelukkig zijn, niets meer en niets minder was dan tevreden zijn. En ook al denk ik daar een stuk kern te pakken te hebben, is het voor mij toch nog iets meer. Want in het woord tevreden zit een soort berusting, een soort pauze of eindgevoel. Dus voor mij is het de combinatie. 
Gelukkig zijn is de vrijheid jezelf te mogen zijn en je leven te leven op jouw manier. Ik wil alles uit het leven halen, mijn doelen en dromen wanneer ik ze haal bijstellen, iedere dag vieren, zodat ik uiteindelijk tevreden zal terugkijken.