De Plofkip

Gepubliceerd op Vrijdag 04 mei 2012
Ik vind kippen ongelooflijk domme beesten, maar wel lekker. De kinderen eten graag kippenpootjes, kipfilet of gewokte kip. Ik koop gewoon wat er het lekkerste uitziet of het nou vrije uitloop-, scharrel- of legbatterijkip is. 
Het zal mij een ‘worst’ wezen of die kip gescharreld heeft, als hij maar smaakt. Tot ik hoorde van de plofkip, een kuikentje van 50 gram wat in 6 weken tijd wordt vetgemest tot vleeshomp van ruim 2,2 kilo.  Die moddervette kuikens kunnen amper meer lopen. Ze strompelen in hun eigen stront, volgepompt met antibiotica en hun poten en borst zitten onder de zweren. 
Dat vind ik niet zielig, het zijn tenslotte ‘drumsticks in wording’, maar wel smerig. Ik denk aan mijn vader in Frankrijk en zijn fruitgaard. Daar pluk je de mooiste appels en pruimen zo van de bomen.  Dan weet je weer hoe fruit behoort te smaken! Gegroeid in eigen tempo en op eigen kracht. Zou een kip dan ook beter smaken? Dus ik ging met de kids langs de Boerenbond en kocht zo’n onnozel geel bolletje. 
Sindsdien wandelt ‘Tokkie’ door onze tuin. ’s Morgens zit ze voor het raam en kijkt met die lelijke kraaloogjes naar me tot ik het voer pak. Als ik wat in de tuin rommel sjokt het vrolijk achter me aan. 
Het ding maakt vreemde geluidjes. Ik zeg: “We zouden jou beter ‘Pwooooak’ kunnen noemen” en aai haar veertjes die verrassend zacht aanvoelen. Ik bedenk hoe ik Tokkie precies zal klaarmaken. Ik schenk mezelf een wijntje in en blader door een kookboek, ondertussen ligt ‘Tokkie Pwooooak’ op mijn schoot.  
“Gevulde kip”, mompel ik en SMS mijn man dat we vanavond het verschil zullen proeven. Ik pak een vleesbijl en op het moment suprême maakt ze een kakelend geluid en legt haar eerste ei. Een tijdje later komt mijn man thuis en zitten we aan tafel. “Zal mij benieuwen”, zegt manlief.  
Ik til de deksel van de pan: “Mediteraanse omelet! Kijk eens hoe geel dat eigeel is.” Tokkie zit op het raamkozijn met opgetrokken snavelhoekjes. ‘We hebben afgesproken, dat ze elke dag een ei gaat leggen.’ Mijn man lacht me uit. “Ik vind eieren gewoon lekkerder. Bovendien is Tokkie vast taai, overscharreld!”