De week ervoor

Gepubliceerd op Maandag 05 februari 2018

Ik vind het altijd een vreemde gewaarwording de week voor de carnaval. Het idee dat je vandaag nog heel serieus tussen je collega’s een verslag aan het typen bent en iedereen in zijn beste outfit met keurig gestreken overhemd braaf zit te zijn. En dat je volgende week zeker de helft van je collega’s tegengaat komen en dat ze dan waarschijnlijk een bonte verzameling zijn van indianen, beren, priesters en criminelen. Zeker vandaag in Cuijk waar men elkaar misschien complimenteert om het binnenhalen van die klant terwijl ze volgende week elkaar juichend om de nek vliegen vanwege het behalen van de Kroegentocht en je dus de geweldige prestatie hebt geleverd van het drinken van (minstens) elf bier!

Wat eigenlijk ook vreemd is aan de carnaval is dat het vooral in Brabant en Limburg wordt gevierd. Of nee dat is niet vreemd, dat komt omdat hier van oudsher de meeste rooms-katholieken woonden en carnaval van oorsprong een christelijk feest is. Dát is wat ik vreemd vind, want als er een feestdag goddeloos is dan is het wel carnaval toch?
Of gaan alle carnavalvierders nu beweren dat ze op aswoensdag braaf een assekruuske gaan halen? Ik geloof er niks van! Nee, we gaan voor die haring en die haring moet nog een dagje zwemmen, nietwaar?

‘Nee’, vertelde pas een gelovige carnavalsvierder aan mij: ‘God vindt het wel een fantastisch feest, hij heeft ons niet voor niets een vrije wil gegeven.’ Persoonlijk denk ik dat het een grote test is, om te kijken of we ons niet schuldig maken aan de zeven zonden.

Ik zal voor de ongelovigen onder ons de hoofdzonden nog eens benoemen.
Nummer 1 is ijdelheid. Nummer 2 is gierigheid.
Nummer 3 lust. Nummer 4 jaloezie. Nummer 5 gulzigheid. Nummer 6 wraak. Nummer 7 luiheid.

Dus wil jij als goedgelovige carnaval gaan vieren dan is dat zonder na te denken over je outfit of make-up, lekker vaak een rondje geven, niet kijken naar de schaars geklede mensen om je heen. Niet jaloers zijn, niet teveel dorst hebben of te hard die shoarma naar binnen schuiven. Geen wraakgevoelens ontwikkelen en de volgende dag hoe laat je ook je bed hebt geraakt gewoon weer fris en fruitig opstaan. Als dat lukt is er niets aan de hand! Succes en alaaf!