La, la lente!

Gepubliceerd op Maandag 05 maart 2018

Ja, ja, jaaaaaaa!!! Ik kan het wel uitschreeuwen! Weg vieze Siberische kou met die verschrikkelijke sneeuw en wees oh zo welkom lieve lente! De zon die zoveel warmer is, de bloemen die weer bloeien. Wat ben ik toch een lentemens!

Pas sprak ik nog een geweldige vrouw, maar ik had bijna het gesprek niet gevoerd. Ik belde bij haar aan en stampte met mijn wollen laarsjes demonstratief de sneeuw van mijn zolen. ‘Wat een weer he?’ sprak is verontwaardigd uit. ‘Heerlijk!’ zei ze. ‘Prachtig die mooie sneeuw. Ik ben echt een wintermens!’
Mijn brein heeft dan echt een soort kortsluiting. Voor mij klinkt mooie sneeuw als een contradictio in terminis, je weet wel een tegenspraak in termen. Zoals een vierkante cirkel, publiek geheim, vloeibaar ijs en mooie sneeuw dus.
Ik haat de winter. Wat is er nu in hemelsnaam mooi aan die ijzige kou? Aan het ’s morgens je auto moeten krabben? Aan de rotzooi die de sneeuw geeft? (zeker met drie honden)
Het gebrek aan zonlicht als je opstaat?
Bah! Als iemand tegen mij zegt; ik ben een wintermens, dan klinkt dat voor mij hetzelfde als: Ik vind het leuk om zeehondjes dood te knuppelen. Onmogelijk om van te genieten in mijn ogen.

Maar genoeg nu. Winterliefhebbers zijn ook gewoon mensen, rare mensen, maar prima. Die moeten er ook zijn!
Maar de lente, lieve mensen, de lente is toch fantastisch!
De koeien die weer naar buiten mogen en dansen over het nog wat drassige weiland! De pasgeboren lammetjes die met hun bambibeentjes vreemde sprongen maken, de fluitende vogeltjes die je wakker maken in plaats van het gekrijs van je wekker, de bomen met hun magische bloesem. De wereld lijkt een prachtig sprookje.

Ik krijg ook zoveel meer energie. Zelfs zin om mijn huis te poetsen! Dat moment wanneer je jouw ramen wast en beseft: Ik heb een tuin. En het wordt weer de tijd van het jaar om er in te gaan zitten. Mijn haastigheid lijkt ook te ontdooien in de lente. Ken je dat? Dat niks meer echt moet, en niksen mag?

De lieve, welkome lente. Ze doet me denken aan mijn dochters! Ik hou van jullie tot de zon en terug!