Stoptober

Gepubliceerd op Zaterdag 05 oktober 2019

Het is weer Stoptober en dat betekent dat we weer massaal proberen te stoppen met roken. Tip, die nu door de bedenkers van Stoptober wordt gegeven voor iedereen die dit moeilijk vindt is om dan ook je alcohol en koffieconsumptie te staken.
Ik snap de link, maar of dit dan makkelijker wordt? Sowieso zijn er ook niet rokers die deze maand aangrijpen om dingen te laten. Suiker, vlees, vet eten, nagels bijten. Veel mensen zien deze maand als een proefperiode voor januari om de goede voornemens eens te testen. Ik heb zelf ook gedacht om te stoppen met iets. Maar toen besefte ik dat het veel meer in mijn aard zit om ergens mee te beginnen. Vind ik trouwens ook een mooiere en fijnere benadering. Gezonder, puurder eten vind ik veel lekkerder klinken als het schrappen (of minderen) van vet, suiker, alcohol, koolhydraten, kiloknallers en wat al niet meer. Bovendien hou ik het beter vol als ik denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dat creëert ruimte en licht. Je ziet het ook om je heen. Iedereen lijkt wel zwaarder, niet qua gewicht, maar qua energie. Misschien ligt dat wel aan stoptober omdat ze zijn gestopt met iets wat ze leuk of lekker vonden. Gezonder worden is een belangrijk streven, maar voor de rest lijkt mij 'leven' toch ook een aardige doelstelling in de tijd die we hebben op aarde.
Zullen we Stopober gewoon omdopen tot Beginober? Bekt net zo min toch? Dat we dan allemaal gaan beginnen met iets? Beginnen met dingen die goed voor ons zijn zoals meer naar buiten of nog minder voedsel verspillen. Tuurlijk, een nieuwe hobby beginnen of iets aardigs doen voor een ander zijn ook leuke dingen om eens te proberen. Maar wat denk je van iets vreemds? Zoals bij mensen die je niet kent en waar je bijvoorbeeld mee in de rij staat bij de supermarkt een raadseltje voorstellen. Dat je gewoon iemand serieus aankijkt en zegt: 'Mag ik u iets vragen?' En dan een of ander raadseltje. Laten we die gaan verzamelen.
Ik begin wel: 'Mag ik je iets vragen? Wat doet een oceaan in zijn vrije tijd?'