Klimaatspijbelaars

Gepubliceerd op Donderdag 07 februari 2019

Vandaag is er veel jeugd aan het demonstreren. 
Wat ongetwijfeld zorgt voor het woord van 2019: klimaatspijbelaars. 
Er zijn in feite twee manieren om te kijken naar deze demonstranten.
Enerzijds kan men zich afvragen of zij werkelijk aan het demonstreren zijn voor een betere toekomst of willen ze gewoon een dagje lanterfanten? Zijn ze zelf bijvoorbeeld bereidt niet meer met de mode mee te gaan omdat we zo'n enorme consumptiemaatschappij aan het worden zijn? Hoeven zij niet de wereld te ontdekken en verre reizen te maken? 
Of is het andersom? Zijn zij echt gigantisch de pineut omdat wij de 'patatgeneratie' juist zo lui en verwend geweest dat we de planeet naar de tering hebben geholpen? En we het uit schuldgevoel nu maar wegwuiven?

Maar wat is waarheid? 
Perspectief 1 is eenvoudig te tackelen. Aan alle ouders de schone taak jouw demonstratieve kind voor te leggen eerst een fatsoenlijk verslag te schrijven over het klimaat, met minstens 2 goede onderbouwde oplossingen alvorens ze naar Malieveld afreizen.
Perspectief 2 raakt mij. Toen ik de opmerking las dat minister Eric Wiebes zei dat de oplossing voor het Klimaatprobleem was dat kinderen gewoon naar school moesten, wrong er direct iets bij mij. Alsof zij niet mochten 'zeuren' en gewoon braaf moeten luisteren. Zeker toen hij er aan toevoegde dat ze meer leerden op school dan op 't Malieveld. Dat raakt de rebel in mij.
Want dat lieve mensen is pas echt je reinste onzin. Ik weet dat ik ook een jaar of 14, 15 was en we allemaal gingen demonstreren. Mijn sarcasme komt heus wel ergens vandaag, want ik heb geen idee meer waar we voor stonden met zijn allen. Misschien had ik er een verslag over moeten schrijven ;) Maar ik weet nog absoluut hoe ik me toen voelde. Het was fantastisch! Ik wist toen op dat moment dat er een enorme kracht zit in aantallen. En dat is nog steeds zo. Dit is dan ook direct de oplossing. 

Want zoals zo vaak het geval is ligt de waarheid vaak in het midden. Laten we het hopen in dit geval. Dat de jeugd zich zorgen maakt en wat wil veranderen. Dat wij onze verantwoordelijkheid willen nemen en wat willen veranderen. Laten we dat dan doen met zijn allen. Wanneer iedereen wereldwijd zou staan voor een gezondere planeet en iedereen een gezondje stapje terug en een gezond stapje vooruit zou doen. Man, wat hadden we dan een prachtige wereld!

PS Voor wanneer je echt niet weet wat je zelf zou kunnen doen. Denk dan aan:
Je huis goed isoleren en de verwarming een graadje koeler zetten, op de bank onder een dekentje is nog gezelliger ook.
Je werk dichter bij huis zoeken, fietsen waar mogelijk of een of meer dagen vanuit werken. 
Eet eens een dagje geen vlees en voer een kliekjesdag in waardoor je uiteindelijk niets meer weg hoeft te gooien.
Vliegen is erg belastend voor het milieu, probeer dit te beperken. Wanneer je toch graag vliegt kijk dan eens wat je kunt doen om iets terug te doen voor het milieu. Plant een boom bijvoorbeeld. Dat kan in je eigen tuin zijn maar heb je nu een lullig balkonnetje dan kan het ook via deze site bijvoorbeeld: www.treesforall.nl