Ik moet op vakantie!

Gepubliceerd op Donderdag 07 september 2017
Morgen mag ik lekker op vakantie. Waar een ander hier een heel jaar naar uitkijkt moet ik toch echt toegeven dat ik hier lichtelijk gestrest van raak.
Het begint al met het achterlaten van het huis. We hebben uit veiligheidsoverwegingen en voor onze honden fijne mensen in huis. Wat betekent dat alles natuurlijk superschoon moet zijn en nog veel erger logisch ingericht.
Dus bijvoorbeeld handdoeken in het handdoekenkastje.
Dan denkt u waarschijnlijk; waar liggen die nu dan? Nou, de handdoeken liggen bij mij op de droger zodat ze lekker warm zijn. Zo heb ik stiekem best veel onlogische bewaarplekken.
Maar goed, het is enorm schoon dus dat kan ik afvinken.

Volgende stresspunt; verplicht inspiratie opdoen. Ik haal mijn inspiratie uit de meest vreemde dingen, daar waar een normaal mens ontzettend geïnspireerd raakt door een imposante kathedraal haal ik het meer uit die dikke lome duif die op straat blijft zitten terwijl zijn zwarte kraaienvrienden luidruchtig wegstormen. Wat nu als Spanje geen dikke duiven heeft? 

Maar misschien wel het allerergste stresspunt bij mij is het verplicht ontspannen. Ontspannen kan ik niet zolang niet alles af is en daarmee ook goed voorbereid. Dus hoe laat vliegen we nu precies, hoe laat moeten we dan iets eten? Zullen we dan maar extra vroeg opstaan zodat we in ieder geval nog een keer kunnen stofzuigen? Moeten we dan vannacht maar vast brood smeren? Resultaat: Een te korte nacht, met dus te weinig rust en opgefokt op vakantie gaan.

Dan moet ik tot overmaat van ramp natuurlijk op vakantie ook nog de perfectie selfie schieten. Leunend tegen een palmboom bijvoorbeeld met zongebruinde benen en een lekkere cocktail in de hand. Maar het is me toch in mijn nek geschoten gisteren waardoor ik helemaal niet lekker kan staan of zitten, laat staan leunen, en laat staan tegen een palmboom. Zongebruind word ik al helemaal nooit en mijn telefoon heeft alleen filters die mijn gezicht lichter maken in plaats van mijn benen bruiner, wie dat ooit bedacht heeft...
Oké, die cocktail dat moet lukken!

Terwijl ik op Facebook vakantieselfies voorbij zie komen die er allemaal perfect uitzien roept mijn vriend: 'Stop met stressen je kunt er een hartinfarct of een psychose van krijgen, lees ik hier!'
Oh mijn god, dat geloof ik meteen! Ik haal diep adem en besef dat de deadlines van de afgelopen jaren meer impact hebben gehad dan ik doorhad.
Maar, zoals de Romeinse wijsgeer Seneca al in de gaten had, ‘je moet van mentaliteit veranderen, niet van klimaat. Al steek je de eindeloze zee over, al wijken landen en steden achter je, je problemen zullen met je meegaan waar je ook heengaat.'
Dus ik ga morgen weg. En ik moet niks. Ik moet geen inspiratie op doen, ik moet niet de perfectie selfie maken, ik moet niet verplicht ontspannen. Ik moet niet stiekem wel even mijn deadlines halen, mails beantwoorden, telefoontjes plegen of zelfs een column blijven schrijven. Ik moet alleen even niks, nada, niente.
Dus lieve mensen als je niks van me hoort. Geen zorgen, doe ik ook niet en heb ik ook niet!

Een goede zomer gewenst!

Ps Advertenties, deelname landvancuijk.nl of tekstopdrachten bevestigen kan uiteraard altijd. Dat kan via info@vita-magazine.nl, column.eefke@gmail.com of eefke@cybox.nl