Desperados

Gepubliceerd op Vrijdag 08 mei 2020Ik lag vannacht wakker. Het was volle maan en op de een of andere manier beïnvloed mij dat altijd enorm. Dan krijg ik van die schemerdromen. Dat je zelf ergens over begint te dagdromen en dit vervolgens overgaat in een echte (nacht)droom. Dan word ik wakker en denk ik iets briljants te hebben bedacht. Daarvoor heb ik een pen en papier op mijn nachtkastje liggen. Negen van de tien keer blijkt dat trouwens waardeloos. Nu stond er op mijn papiertje: Desperados.

Uhm, oké. Wat is dit? Een boodschappenlijstje? Of werd ik vannacht wakker en dacht ik: even iets anders opschrijven dan Corona …
Daar loop ik dan mee rond en tijdens mijn eerste kopje koffie komt mijn droom vaak terug. Nu ook. In mijn droom zat Koning Desperados op zijn troon. Er stond steeds een burger met een vraag voor hem.
‘Uwe hoogheid, mogen wij weer gerstenat drinken?’ – De Koning knikte en hief het glas.
Volgende burger: ‘Mogen wij weer plantenextract roken?’ - De Koning schudde boos zijn hoofd en wapperde geërgerd met zijn handschoen.
‘Baden in water?’ Een bevestigend knikje.
‘Bewegen in de grote hal?’ Negatief antwoord.
En zo ging het door tot de koning en de burgers allemaal gek waren geworden en ik wakker schrok.

Ik ben eerlijk. Corona? Ik weet het niet. Een ding weet ik wel: ik ben blij dat ik geen staatshoofd ben. Mensen vragen mij geregeld wat ik als columnist nu denk van deze crisis. Ik hou van lezen en dat doe ik momenteel veel. Over hoe de natuur zichzelf heelt. Over hoe de economie instort. Over complottheorieën. Over energetische verschuivingen in onze bewustwording. Alles lezen is trouwens iets anders dan alles voor waarheid aannemen. Mijn ‘aanvaardbare’ mening? We weten nog veel te weinig over het virus om te beweren überhaupt iets te weten. Dus denk alsjeblieft zelf goed na over je prioriteiten, let op de ouderen en zwakkeren in je omgeving, slaap goed, eet gezond, was je handen, doe lief.

Maar stiekem, heel stiekem. Heb ik ook een complottheorie ontwikkeld.
Het is de bierindustrie. Want waarom heet dit virus in de volksmond: Corona? Corona betekent kroon. Of is dat omdat dit virus Koning Griep is?
Leuk bedacht he? Maar trap daar niet in mensen. Het virus had zo overduidelijk Desperados moeten heten! Want weet je wat de vertaling is van Desperados? Dat is letterlijk: ‘mensen die tot het uiterste gedreven zijn.’ Of er iets in het bier zit weet ik nog niet zeker. Die theorie ben ik momenteel aan het uitwerken. Niet bij mezelf, want ik ben meer van de witte wijn. Ik test het momenteel op mijn vriend. Hij is DJ en heeft momenteel dus toch nagenoeg geen klussen. Vorig weekend had ik hem Corona biertjes gevoerd en was er niets aan de hand. Nu heb ik een sixpack Desperados voor hem gehaald. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat hij zal doordraaien? Een DJ die doordraait, dat is momenteel zo gek nog niet ;)