Overeind blijven

Gepubliceerd op Dinsdag 09 februari 2021

Ik begin mijn ochtend al jaren met het lezen van goed nieuws. Voor mij een prettige manier om wakker te worden. Ik heb hier verschillende websites voor. Fijne video’s en mooie foto’s zijn ook altijd lekker wakker worden, zoals een schattig jochie wat met een babyhertje voor de deur staat, katten die hun baasje een high five geven of een houten piemel van twee meter.
Wat? Jij moet het misschien twee keer lezen, ik moest het twee keer zien.

Ik wrijf eens in mijn ogen en inderdaad, in de sneeuw staat een grote, houten penis. Helemaal alleen op een berg ergens waar het sneeuwt. Het blijkt de berg Grünten te zijn in Duitsland. Blijkbaar stond er eerst een iets kleinere variant maar deze was gestolen, zo wordt uitgelegd in de video. Ik ging even googelen en vond inderdaad een prachtig nieuwsartikel met de kop: 'Duitse politie zoekt piemel van bijna twee meter.'

Blijkbaar stond dit kunstobject al jaren op die berg te shinen! Op Google vond ik ook als snel dat dit monument beoordeeld werd met vijf sterren. Maar goed, ik dwaal af. Niemand weet wie het eerste kunstwerk op de plek had gezet, en ook nu blijft deze vraag onbeantwoord. Hoewel er wel verhalen rondgaan. De leukste vind ik dat een lokale jongen deze op zijn 18e verjaardag van zijn vrienden had gekregen, maar dat de moeder dat ding niet in de tuin wilde hebben. De groep jongeren zou hem vervolgens samen naar de top van de berg hebben gesleept! Maar goed, hij is na vier dagen absentie, weer terug in volle glorie!

Want nu staat er dus een nog forser exemplaar en deze is ook nog eens verstevigd met twee behoorlijk houten testikels, zodat de piemel ook in de meest barre omstandigheden overeind kan blijven.
Ik raakte een beetje in de war van deze video. Het werd een beetje neergezet als humor van een ‘kunstenaar’ met ballen. Als een luchtig filmpje van kunst dat er ineens fier stond. Maar volgens mij is het veel meer dan dat! Volgens mij is het een zwaar beladen emotionele boodschap.
Een keihard statement dat iedere boerenlul in deze tijd toch behoorlijke kloten moet hebben om overeind te blijven! En zo is het!

Stay strong everybody!

Column op www.landvancuijk.nl