Basisinkomen voor Land van Cuijk

Gepubliceerd op Donderdag 09 juni 2016

De inwoners van Zwitserland hebben het plan voor iedereen een basisinkomen afgewezen. Het idee was dat iedereen 2250 euro per maand zou krijgen en per kind zou daar nog ruim 500 euro bij komen. Ze hebben het afgewezen omdat het te duur zou zijn en mensen lui zouden worden.

In Nederland ligt dit plan er trouwens allang, in diverse uitgewerkte concepten. Bijvoorbeeld met een basisinkomen van 900 euro. Er werd in de onderzoeken beschreven dat we dit nu ook kwijt zijn met uitkeringen, subsidies, pensioenen en dergelijke.

Ik vind het echt een interessant idee.

Mijn beren op de weg zijn dat ik enerzijds wel een beetje verwacht dat meer geld leidt tot overconsumptie. Maar dit zou toch met goede regels te beperken moeten zijn?

Een andere brullende beer is dat er helaas veel destructieve mensen zijn, noem een alcoholist die door een basisinkomen helemaal niets anders gaat doen dan drinken en rondhangen. Maar is dat echt zo? Zou een basisinkomen voor hen niet juist een uitweg kunnen zijn? Een fundering om iets op te bouwen.

Mensen worden lui wordt gezegd, maar dat denk ik niet. Juist niet. Ik denk dat iedereen de ademruimte zou hebben om het beste in zichzelf naar boven te brengen. Je talent echt te ontwikkelen en te studeren voor iets wat je echt interessant vindt. Een nieuwe hobby uitproberen, vrijwilligerswerk gaan doen of simpelweg met minder stress naar je werk en dus een betere focus hebben. Ik verwacht ook dat kleine ondernemers meer service kunnen bieden en eerlijkere prijzen kunnen hanteren voor hun ambacht of product. Dat ze hun winkel met een gerust hart kunnen openen en sluiten en er dus allemaal met plezier en vooral zorgeloos kunnen staan.

Bovendien kun je als gezin meer tijd besteden aan je kinderen. Zo kunnen we met zijn allen beter opgevoede mensen de wereld insturen. Ook zullen er veel minder slechte relaties en vechtscheidingen zijn vanwege het simpele feit dat je gewoon niet meer afhankelijk bent van een partner.

Wat zou jij doen met een basisinkomen? Stoppen met werken? Ik zou er persoonlijk nooit voor kiezen om niks te doen. Uit je werk haal je toch voldoening, sociale contacten en (in de juiste baan) de mogelijkheid jezelf te blijven ontwikkelen?

Ik zou het wel weten! Ik zou nog meer schrijven over onderwerpen waar nu geen budget voor is, maar die zo onwijs belangrijk zijn zoals zorg, kunst en cultuur. Heerlijke diepte-interviews maken en misschien de tijd vinden om mijn boek af te schrijven!

Koplopers, ga ze maar eens na, zijn altijd mensen die opzij en vooruit durven te kijken en het lef hebben om te durven experimenteren! Wat denken jullie zouden we dit moeten doorvoeren in het Land van Cuijk?

Ik ben benieuwd hoe onze burgemeester daar over denken! Meneer Walraven, van Soest, Hillenaar, Roolvink en mevrouw Sijbers kopje koffie?