Karel de Grote

Gepubliceerd op Dinsdag 10 september 2013
 
Dit jaar is onze Karel van Soest maar liefst tien jaar Burgemeester van de Gemeente Boxmeer. Een betrokken man. Naast meester van de burgers is hij bijvoorbeeld sinds 2005 ook Voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Brabants Monumentenfonds en in januari 2013 is hij zelfs Voorzitter van de Kring van Schuttersgilden van het Land van Cuijk geworden. Ik, met mijn liefde voor letters, vind zijn uitspraken wanneer het gaat om bijvoorbeeld vervuiling heerlijk. Hij spreekt met zinnen als: Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen de eigenaar van het bos de schillen en de dozen! Oftewel ruim gewoon je eigen rommel op. Aan vingertjes wijzen heeft niemand iets. Ik durf hem met een gerust hart burgervader te noemen. Misschien is dat omdat hij zo dicht bij het volk staat. Hij is zo’n burgermeester die je eigenlijk alleen in kleine Franse dorpjes ziet. Zo’n Bourgondische gezellige man, die iedereen kent en andersom. Met vriendelijke ogen, een eeuwige glimlach, vertrouwen en plezier. Plezier als boerenpaar met zijn vrouw en als sportieve wandelaar tijdens de Nijmeegse Wandelvierdaagse. Het eeuwige vertrouwen dat alles wel goed komt. Zoals met Daags na de Tour, schouders er onder, een bak enthousiasme en gaan!
Fijn toch zo’n man die je het gevoel geeft dat alles wel goed komt, gewoon omdat hij dat zegt. Ik vind dat prachtig vaderlijk. Ik ben hem ook persoonlijk dankbaar, want bovendien schuwt hij de media niet. Waardoor wij als Maasdriehoek, niet geheel ontoevallig, ook al tien jaar de persen draaiende houden.
Er is eigenlijk maar één ding wat ik graag anders zou zien bij de heer van Soest. Wat ik zou willen vragen. Maar dat vind ik een lastig verhaal. Hij heeft een tijd geleden een ongetwijfeld vreselijk doordachte keuze gemaakt. Deze keuze maakt hem wie hij nu is. Ik zou dat heel graag anders zien. Terug naar de periode voor deze beslissing. Maar als ik dit vraag en hij zou instemmen, dan is hij hier geen uren, geen dagen, maar ik denk zeker wel een goede week mee bezig.
En toch ga ik het vragen want het doet ontzettend veel voor de beeldvorming. Geachte meneer van Soest, Beste Karel, zou u alstublieft weer uw snor willen laten groeien?