Write for Rights

Gepubliceerd op Maandag 10 december 2018

Aanstaande maandag 10 december is het Write for Rights. De dag dat ontzettend veel mensen brieven schrijven tegen onrecht. Misschien denk je nu; wat heeft dat voor zin? Nou, veel! Daar wil ik je nu graag van overtuigen.
Even kort: Write for rights is de grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld! Voorheen was dit beter bekend als de schrijfmarathon. Maar de internationale naam is nu ook bij ons doorgedrongen en draagt bij aan het wereldwijde gevoel. Dit jaar schrijven we puur voor vrouwelijke activisten. Voor vrouwen die, onlangs alle dreigingen, hun nek uit durven te steken voor anderen. Vrouwen die daardoor worden bedreigd, vernederd en zelfs verkracht. 

Ken je het verhaal van Theodora die veroordeelt werd tot DERTIG jaar gevangenisstraf omdat haar kindje doodgeboren werd. Moord. Laat dat eens op je inwerken. Je verliest je kindje. Je verliest je vrijheid. Je verliest alles. Met brieven van ons is zij eindelijk vrijgekomen en deze brieven hebben haar leven verandert. 
Jouw brief kan ook helpen om iemand uit de gevangenis te houden zoals: Geraldine Chacón.
Zij is nog maar 24, maar al 10 jaar activist. Ze werd in februari van dit jaar opgepakt omdat ze werkt voor een stichting die jongeren in arme wijken helpt. Ze is nu voorwaardelijk vrij, maar ze kan elk moment weer worden opgepakt en is daardoor gestopt met haar activiteiten.
Dat is toch bizar? Geraldine zette zich vanaf haar 14e (!) in voor jongeren uit de arme delen van Venezuela om hen betere kansen proberen te geven. Zo'n vrouw verdiend toch op zijn minst een oorverdovend applaus? Maar zeker haar vrijheid om door te gaan met haar onbaatzuchtige inzet die juist in dit soort landen, kei hard nodig zijn?

Of schrijf een brief voor Nonhle die al generaties lang aan de prachtige zuidoostkust van Zuid-Afrika woont. Maar dat bestaan wordt bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Nonhle verzet zich al tien jaar tegen de mijnbouw. In 2016 werd haar collega bruut  vermoord en zelf overleefde ze ternauwernood een aanslag op haar leven. 
Of wat denk je van de 30-jarige Atena Daemi die zich verzette tegen de doodstraf van een jonge vrouw? Ze zit nu een gevangenisstraf van 7 jaar uit vanwege haar kritiek. Zeven jaar voor een vreedzaam protest waar zij in mee wandelde. In oktober 2014 werd zij opgepakt en 51 dagen eenzaam opgesloten en vernederd. Waarna ze, na een rechtzaak van minder dan een kwartier veroordeeld werd tot 14 jaar cel. In hoger beroep werd dit zeven. Daar kunnen wij ons toch gelukkig helemaal niets bij voorstellen?

Je kunt maandag naar de Weijer of een andere locatie in jouw buurt gaan om te schrijven of je ontvangt een pakketje thuisen stuurt het op of nog simpeler je schrijft online. Meedoen kost niets. Ja, een paar minuten van je tijd. Kun je niet op maandag? Het kan nog tot en met 20 december. Als iedereen die dit leest nu 1 brief schrijft wie weet krijgen we dan samen Atena wel vrij? Dat zou toch fantastisch zijn? Doe je mee?