Bijzondere status

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Ik was afgelopen week bij de Gemeente Boxmeer om te praten over de Maasheggen en de nominatie van de Unesco status. Wat speelt er nu precies? Unesco staat bekend om de Werelderfgoedlijst daarop staan bijvoorbeeld de Chinese muur en de piramides. De overheid kijkt naar bijzonderheden en bepalen door middel van strenge wetgeving wie er op die werelderfgoed lijst mag komen. Maar Unesco heeft ook een ander project namelijk Man And Biosphere. Dit programma loopt al bijna een halve eeuw en is bedoeld om wetenschappelijke kennis op te doen omtrent een evenwichtige relatie tussen de mens en zijn natuurlijke leefomgeving. 
De Maasheggen is zo'n indrukwekkend biosfeergebied wat hiervoor in aanmerking komt. Wist je dat de Maasheggen het oudste cultuurlandschap van ons land is? Het is al eeuwen een veilige thuishaven voor ontzettend veel verschillende bijzondere planten en dieren. 
Waar de Gemeente Cuijk en Boxmeer nu de status voor proberen te krijgen is het Maasheggengebied met onder andere de Beerse Overlaat, de Vortumse en Groeningse Bergjes en Smakterbroek, het dassenleefgbied en de Oefelter Meent. 
Het nominatieformulier met bijgevoegde documentatie is op zijn zachts gezegd indrukwekkend. 
Het ligt in Den Haag ter controle en zal vervolgens, ik weet het zeker, goedgekeurd worden en doorgestuurd naar Parijs. Daar zal een strenge negenkoppige wereldwijde jury zich er over buigen.
Als we straks die status krijgen en er komen toeristen vanuit de hele wereld is het voornaamste wat we moeten veranderen onze houding. 
Niet zeggen; 'Kijk, hier liggen wat resten van het Duits Lijntje wat ooit een spoorrails was' 
Nee, we vertellen dat hier de herinneringen liggen van een treintje waar ooit 2 kinderen binnen zijn geweest, maar nooit meer naar buiten zijn gekomen. Vertel het verhaal over dromen, angsten en passies.
Vertel niet dat er in Sterckwijk best bijzondere opgravingen zijn geweest. Maar vertel over de fantastische vondsten die bewijzen dat er al meer dan 4500 jaar mensen wonen op die plek!
En de Romeinen waren niet verdwaald toen ze hier terecht kwamen, nee ze hadden ons bewust gekozen. 
Allemaal waar en dat mag gezegd worden, weg met die nuchtere bescheidenheid als het over onze regio gaat!
Ik hoop echt dat ik volgend jaar wederom in gesprek mag met wethouder Verstraaten en dat hij mij verteld dat we de status gekregen hebben! Ik wil winnen! Niet alleen om te winnen, maar omdat we het verdienen. Ik ben trots op onze regio! Jullie ook?