Don't mess with the princess!

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Ik ben net terug uit Spanje en als ik de kranten, de forums en de tv mag geloven hebben we in een week geen dames en heren meer in Nederland. Toen ik hoorde dat onder andere de NS en de Gemeente Amsterdam mensen alleen nog maar wil aanspreken met reizigers en inwoners dacht ik eerlijk gezegd als eerste; Doe normaal.
Als tweede dacht ik; Normaal is niets meer dan een programma op je wasmachine. Als derde dacht ik; hoe zou dat er uit zien een compleet genderloze wereld?
Nou, een ding weet ik wel. Tekstueel wordt het een ramp!
Wat te denken van alle briljante slogans? Gilette; the best a 'mens' can get? Spreekwoorden die niet meer rijmen zoals; Als de wijn is in de 'persoon' zit de wijsheid in de kan?

Ik begreep van een binaire persoon dat deze graag aangesproken zou willen worden met hen in plaats van hij of zij. Dan wordt het dus Spiderhen en Bathen? Dra-ma-tisch! Niet dat ik de genderverwarring of vertwijfeling niet begrijp hoor, ik heb zelf regelmatig te horen gekregen dat mijn yin yang niet in balans is als vrouw zijnde. Ik heb namelijk geen tassen-tic, geen schoenen fetisj en ik hou absoluut niet van optutten.
Nee, ik vind het heerlijk om hard te werken en flink te wandelen en dan op de bank te ploffen met mijn voeten op tafel. En dat je dan spieren voelt waarvan je niet wist dat je ze had, heerlijk! Met een koud biertje, lekker, uit de fles, want glas dat zit er al omheen! 'Je bent soms net een vent,' kreeg ik dan te horen. Dan trok ik mijn shirtje naar voren staarde in mijn beha en antwoordde; 'Nope, nog steeds een meisje!'
'Dat zou een man dus ook zo kunnen doen!' was dan het antwoord. Nou, volgens mij is dat nu juist het wezenlijke verschil. Anderzijds kan ik ook heerlijk cocoonen hoor. In een dekentje, of beter nog katoenen zeemeerminnen staart waar je voeten ook heerlijk warm in blijven op de bank achter elkaar vijf afleveringen van Gossip Girl kijken. Met een potje groene thee, of een fles Chardonnay uiteraard beiden begeleid met heuveltjes chocola. (want een dame eet geen bergen natuurlijk)
Is het één wat een man hoort te doen en het ander wat een vrouw hoort te doen? Dat vind ik werkelijk grote onzin. Het kan ook best wat neutraler allemaal. Zo zijn shirtjes met teksten voor meisjes en jongens echt wel behoorlijk verschillend. Bij jongens vind je standaard teksten als; Genius, Sail Crew en bij meisjes Pretty sparkly me en Don't mess with the princess! Dat mag wel wat algemener.
Of nee, beter nog gemixter: dus Genius en Pretty Sparkly me voor alle kinderen. Ik denk alleen dat we niet moeten doorslaan zoals we nogal eens geneigd zijn in Nederland. Want heus niet iedereen wil genderneutrale benamingen. Ik las prachtige verhalen van mensen die een transitie hebben ondergaan en die maar wat blij zijn dat ze zich nu eindelijk bij de groep dames mogen onderbrengen. 
Laten we allemaal een beetje meer inlevingsvermogen en respect hebben voor ieders gender, huidskleur, beroepskeuze, opvoedingsidealen, geloof en ras. Dan wil ik graag het volgende afspreken. Ik spreek jullie allemaal aan met lieve lezers, en jullie houden op met vragen of ik bruin geworden ben op vakantie. Want nee, dat ben ik niet. Ik ben latte macchiato en das ook kei lekker!