Griezelen

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Het is vandaag Halloween. Er ging een column behoorlijk viral over een moeder die vond dat we Halloween per direct moeten afschaffen vanwege het feit dat er al zoveel gruwelijkheden in het echt zijn.
Ik snap haar punt, maar ik vind griezelen heerlijk. Het kan mij niet eng genoeg zijn. Als kind keek ik al met mijn zus naar alle mogelijke enge films die er bestonden. Daar gingen we weer op onze fietsjes naar de videotheek Nightmare on Elmstreet huren of de Gremlins terwijl onze moeder dacht dat we naar de smurfen keken en af en toe gilden om Gargamel.

Waarom houdt de een van griezelen en walgt de ander bij een beetje bloed? Neem de nieuwe film van IT! Ben jij al geweest, ga je nog of moet je er niet aan denken? Twee uur lang in het donker naar een creepy clown kijken? Van een goede enge film gaat je hartslag lekker omhoog en voel je de adrenaline door je lijf gieren. Je weet dat je jezelf elk moment rot kan schrikken. Ik vind dat gevoel heerlijk! Mijn liefde voor horror maakt mij ook een beetje nerveus, want wat zegt dat over mij...

Ik zou mezelf niet zijn als ik geen research had gedaan. 
Horror confronteert je met angsten waar je in het dagelijks leven liever voor wegloopt. Dat kan heel heilzaam en gezond zijn. 
Ik ben gaan kijken naar wat Stephen King zegt over horror. ‘Mensen die van horror houden, houden niet van de dood, maar juist van het leven. Ze juichen mismaaktheid niet toe, maar door stil te staan bij mismaaktheid vieren ze juist energie en gezondheid. Horrorfilms bieden een uitweg aan onze diepste angsten. Je moet horror positief zien, het is geen ziekelijke afwijking als je van horror houdt. Horror is gezond.” 

Hij is Mister horror dus hij kan het weten. Wat ook een bewezen feit is dat wanneer je samen met iemand horrorfilms kijkt, dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid, met als gevolg dat de sociale band versterkt. Vandaar dat mijn zus en ik zo gek op elkaar zijn!

Ik denk persoonlijk ook dat als je altijd braaf bent, nooit de regels overtreedt, hard werkt en eerlijk bent, je meer behoefte hebt om eens per jaar minder braaf zijn. De een kiest dan carnaval om eens lekker maf te doen en de ander houdt misschien meer van Halloween en mensen de stuipen op het lijf jagen...

Ik vind het persoonlijk wel jammer dat Halloween hier niet zo groot is. Hier lees je bijvoorbeeld online dat het niet helemaal duidelijk waar het trick-or-treaten precies vandaan komt. 
Onzin natuurlijk, want het is zo klaar als een klontje, maar men wil niemand bang maken hier in ons o zo keurige kikkerlandje. 
Feit is dat zowel de Kelten als de Christenen tijdens Halloween langs de deuren gingen om hout op te halen voor de vreugdevuren. Als dank voor het ophalen en de gezelligheid van de vuren gaf men vaak iets lekkers. De verhalen gaan rond dat heksen zielenkoeken bakten. Maar je wist natuurlijk niet wanneer je een gewoon koekje at of een zielenkoekje. At je het laatste, dan werd er een ziel bevrijd uit het vagevuur. En je weet maar nooit wie je dan vrijlaat...
Ik heb ook koekjes gebakken voor vanavond. Wat voor koekjes? 

Heb je ooit mijn column gelezen uit 2012...