Paddo's eten

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Paddenstoelen zijn mysterieus, prachtig, lekker en gezond. Tenminste sommige!
Ik hoorde op de radio dat er dit jaar meer paddenstoelen vergiftigingen zijn dan anders. 

Er zijn 600.000 (!) verschillende soorten paddenstoelen, daarvan kan je een kwart ook echt eten. In Rusland en Italië is het echt een familie-uitje om met zijn allen naar het bos te gaan om eetbare paddenstoelen te zoeken. Eekhoorntjesbrood en de Caesar's paddenstoel kun je zelfs gewoon zo lekker rauw eten! De rest is ideaal om te grillen, roerbakken of heerlijk om soep mee te maken.

Alleen de naam Paddenstoel is al leuk toch? Die naam is in de middeleeuwen meegegeven aan de vrolijke o zo nuttige schimmels omdat paddenstoelen met heksen werden geassocieerd. En padden waren vaak kun huisdier. 

Ik vind deze ecologische boskunstwerkjes echt het toppunt van bewijs dat er meer is tussen hemel en aarde. Ga maar eens goed kijken! Bijvoorbeeld de bekende rood met witte stippen paddenstoel, die is toch niet zo BAM met één grote oerknal ontstaan? Nee, joh daar zit veel meer achter.

Alleen al de magische krachten van zo'n ding, die verzin je toch niet! Wisten jullie dat de hallucinerende vliegenzwam in 1882 zo gewild was in Rusland dat één zo'n vliegenzwam gelijk stond aan de waarde van vier rendieren?
Paddo's creëren een tijdelijk hyperverbonden brein, waardoor je kan functioneren op een niveau zoals je nog nooit eerder kon. Er is bewijs dat wanneer je regelmatig paddenstoelen eet je nieuwe hersencellen aanmaakt. Men zegt ook dat ze het vermogen bezitten om het goede en slechte in jezelf te laten zien. Een wetenschapper, die ook deelnam als proefpersoon, beschreef het als een "ontstekingsremmer voor het ego." Paddo's zijn verboden en dat is vast niet voor niets, hoewel als je dit leest sommige mensen deze verplicht als ontbijt zouden moeten eten, nietwaar?

Gelukkig heeft ook de gewone paddenstoel zoals de champignon bijna magische krachten wat gezondheid betreft. 
Ze zijn een bron van voedingsvezels, vitamine B en vol van mineralen zoals kalium, fosfor, koper en ijzer. Ze ondersteunen ons afweersysteem. 
Bovendien bevat de champignon bijna geen calorieën, vet en zout en is daarom dé perfecte groente voor als je wilt afvallen. 
Ideaal toch? Vanavond gaan we weer lekker naar de Staatsbossen, dus ik neem mooi een tupperware bakje mee. Ik ga even een paar weken tot de kerst aan de paddenstoelen, lekker roerbakken met wat kruidenboter en afblussen met wijn, dan pas ik vast zo weer in mijn kerstoutfit. Oh, wacht dan moet ik de boter en de wijn zeker achterwege laten? Nou,ja dan maar droog eekhoorntjesbrood... 

Wil jij meer weten over de Paddenstoel? Ga mee op ontdekkingsreis!