Prakkie over?

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Een kennis van mij wees mij op een nieuw initiatief in het Land van Cuijk. Namelijk Prakkie over 0485. Nu krijg ik wel vaker tips maar deze, daar werd ik serieus blij van. 
Want ik vind het echt beschamend wat wij als Nederlanders allemaal weggooien. Deze verspilling is naast het feit dat er nog steeds mensen sterven van de honger, ook superslecht voor het milieu én je portemonnee. 

We zijn in Nederland al jaren bezig om de verspilling proberen tegen te gaan, maar op de een of andere manier lopen de cijfers maar niet terug. Ruim 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar! Dat is 140 euro per jaar! Dood en dood zonde! Alle huishoudens bij elkaar opgeteld verspillen in Nederland 700 miljoen kilo uitstekend voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol. Dat is toch om te janken?!

Gelukkig zijn er dan mensen zoals Angela. Die vond dat ook om te huilen en bedacht de groep Prakkie over? De naam zegt het al. 
Heb je een maaltijd of misschien zelfs een paar porties eten over? Of heb je koekjes gebakken die je niet alleen op krijgt? Of iets in de kast staan wat je zelf niet eet? Dan kun je deze dus aanbieden op de pagina van Angela. 
Mensen kunnen reageren om diverse redenen; bijvoorbeeld omdat ze geen tijd of zin hebben om te koken, kampen met geldgebrek, om wat voor reden dan ook niet kunnen koken of simpelweg voedselverspilling zonde vinden. Wat je reden ook is, je kunt reageren op het bericht. Sommige aanbieders brengen het nog langs ook. Als je graag anoniem blijft kun je de aanbieder ook een pbtje sturen.
Ik vind dit echt een fantastisch initiatief! Laten wij hier in het Land van Cuijk eens een voorbeeldfunctie aannemen voor de rest van ons land. 

Paar tips om minder te verspillen:
Maak altijd een boodschappenlijstje en check voor je boodschappen gaat doen eerst wat je thuis hebt staan. Bewaar je eten op de juiste plek. Bij twijfel vragen in de winkel of google het even. Zo zorg je dat het langer houdbaar kan zijn. Weeg je etenswaren zoals rijst altijd even af van te voren zodat je niet teveel maakt. Staar je niet blind op de THT datum meestal kun je het nog gewoon eten, gewoon even goed kijken, ruiken en proeven. Mocht je dan alsnog iets over hebben? 
Zet het dan op Prakkie over! Smakelijk eten!