Wat een dag

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Als columniste moet je natuurlijk bewust zijn van wat er speelt in de wereld. De belangrijke vieringen die er gedurende het jaar plaatsvinden hoor ik natuurlijk wel even aan te stippen en vanuit diverse invalshoeken te bekijken. 
Nu ben ik al vijftien jaar columns aan het schrijven en thema's als herfst komen dan natuurlijk veelvuldig voorbij. Ik heb al geschreven over de kracht van het loslaten van de herfst. Van het genieten van een warme nazomerdag, die zoveel lekkerder voelt dan een gewone zomerdag, omdat het een cadeautje is. 
Van een jongetje wat met zijn vader in het bos liep en hem steeds alle mooie dingen wilde laten zien. De paddenstoelen, de kastanjes, maar de vader liep maar door, continue kijkend op zijn telefoon. Tot het jochie riep: 'Pap kijk nou eens eikel!' De vader liep rood aan, keek boos achterom tot hij zijn zoontje zag stralen met een prachtig eikennootje met dopje in zijn kleine handje. 
De herfst heeft zijn intrede gedaan, het is mistig, het is regenachtig met onverwacht mooie zonnestralen. Met vallende bladeren en prachtige kleuren. 
Maar weten jullie wat het vandaag nog meer is? Naast dinsdag en naast herfst? 

Het is de dag van de Thuiszorg! Wist u dat? Dit wordt als sinds 1990 gevierd! Meer dan een half miljoen mensen wordt thuis verzorgd. Kent u zo'n hardwerkende thuiszorger? Geef hem of haar dan een dikke knuffel, compliment of zelfgebakken koekjes.
Maar het is niet alleen de dag van de Thuiszorg, dames en heren. 

Nee, het is ook de internationale dag van de taal.
Er worden wereldwijd steeds meer mensen opgeleid tot het spreken van meer talen. Toevallig ben ik met mijn jongste dochter samen Spaans aan het leren. Ze zit nu in Groep 8 en voorlezen vond ze niet meer zo nodig. Maar even samen met mij de dag afsluiten vind ze gelukkig nog wel leuk. 'Zullen we anders Spaans leren mam?' Buena idea, nietwaar?!

Waar we vandaag ook nog echt bij stil moeten staan is dat het de Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens is.
Het is echt een eng idee, maar de grootmachten van deze wereld hebben meer dan genoeg explosieve vuurkracht om de aarde wel 30 keer te vernietigen. Best belangrijk dus deze dag! Zeker met ontwikkelingen en uitspraken van de laatste tijd!

En als laatste vieren we vandaag ook nog de dag van de anticonceptie!
Dan denk je wellicht; waarom zou je dit vieren? Veel vrouwen kampen met het overschot aan hormonen wat je elke dag slikt, met het feit dat je eigenlijk niets vreemds wil in je lijf, dat je niet steeds spuiten wilt halen, mannen houden meestal niet van condooms. Hoezo is dit een feestdag? Nou, denk er maar eens over na, wat als het er niet was? Dat bedoel ik! Vieren die handel! 

Dus mocht je vandaag een beetje chagrijnig zijn, er is voldoende te vieren! Zit hier niets voor je bij?
De rest van de week is het ook nog Dag van de Openbare ruimte, Dag van Toerisme, Dag van Rechtspraak, Dag van de Financial, Dag van de Triagist, Internationale Dag tegen Hondsdolheid, Dag van de Delftse Techniek, de Draag Rood dag, de Internationale dag van de Scheepvaart, de Dag van het Hart, de Dag van de vertaler, Nationale Broer en Zus dag en zondag is het Internationale Muziekdag, Dag van de Echoscopie, Dag van de Ouderen, Dag van de Koffie en Wereld Vegetarisme dag! Nou, mensen wat een feestweek! En die week er op, ook weer heerlijke feestelijke dingen om te vieren of pareltjes om bij stil te staan. Ach, het cliché is waar.
Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen!