We mogen weer!

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2017
Nederlanders hebben een aantal vreemde eigenschappen. Zo hebben we met zijn allen besloten dat wanneer we een spelfout te vaak maken we deze gewoon omarmen en goedkeuren. Frikandel bijvoorbeeld, zucht. Ook hebben we bedacht dat als ons iets goed bevalt we dit gewoon invoeren als zijnde vaste traditie.
Zoals het Elfde van de Elfde feest. Wat trouwens tegenwoordig vaak begint op de tiende van de elfde en dan ook nog voortduurt tot de twaalfde van de elfde. Want zeg nou zelf: één dagje Elfde van de Elfde vieren, dat is toch een beetje slapjes? 

Dit zou eenmalig gevierd worden. Maar het bleek zo gezellig dat we riepen: 'Goddomme, mooi man! Dat gaan we elk jaar doen!'

Tenminste dat is één reden van dit feest. De ander zegt; Nee, de Elfde van de Elfde is in het leven geroepen om het carnavalsseizoen te openen. De raad van Elf komt weer bij elkaar, begint weer te vergaderen en vaak wordt de prins voor dat jaar bekend gemaakt. 

Sommige zeggen; 'Nee, het heeft te maken met het gekkengetal elf. Elfde van de Elfde heeft met zijn dubbele gekkengetal een magische aantrekkingskracht op alle carnavalvierders die gewoon massaal naar hun verkleedkist worden getrokken!

Maar het echte verhaal blijkt vrij onbekend. Elf november heeft al sinds de Middeleeuwen een echte vastenavond betekenis. Omdat in de Middeleeuwen ook in de periode voor kerst werd gevast. Niet uit religieuze overwegingen, maar puur uit armoede. November was slachtmaand en het vlees wilden men bewaren voor de kerst. Ze begonnen met vasten op 12 november. De dag ervoor werden dan nog even snel de niet houdbare producten opgegeten wat uitgroeide tot een waar feest! Waarom de elfde? Omdat het destijds toch al een feestdag was, namelijk Sint Maarten. 

Ach en weet je? Wat de reden ook is voor de Elfde van de Elfde feit is dat het feest een reden heeft! Niet één, maar wel vier! Dus veel plezier zaterdag (en vrijdag en zondag)

Oh en natuurlijk zijn er ook cynici die oordelend roepen: Carnaval in november is als asperges in september! En de cynici hebben helemaal gelijk want Elfde van de Elfde is onverwachts lekker!