Ikwilwelcultuur

Gepubliceerd op Vrijdag 15 mei 2020

De mens is een dier, maar dieren zijn geen mensen. Wat is het wezenlijke verschil? Zijn het onze menselijke emoties? Die we trouwens graag projecteren op (onze) dieren. We kunnen compleet wegsmelten als we twee dieren verliefd naar elkaar zien kijken. Of vader- en moedergevoelens zien hebben voor hun kroost. Maar wat ze echt voelen, weten we natuurlijk helemaal niet.

Direct verbonden aan die emoties zit kunst en cultuur! We haten het en we houden er van, Het omvat alles wat de wereld zo mooi maakt en soms is het spuuglelijk. We genieten intens van muziek, verbazen ons over een schilderij, raken ontroerd van een voorstelling, worden verliefd op een gedicht. We houden ervan om geraakt te worden. In iedere vorm. Te lachen, te huilen. Beledigd te zijn of trots. En nu is die cultuur in gevaar omdat men het wil gaan afbouwen in het zogenaamde ‘nieuwe normaal’.

Zullen we daar gewoon niet aan meedoen?
Zelfs in deze bizarre tijd ontpoppen er overal mooie kunstzinnige en culturele initiatieven. Van al dat moois heeft voor mij Schijt aan de Grens echt iets losgemaakt. En dan met name Wies en Niewies. Twee dames die bij eenzame ouderen de ramen gaan wassen. Niet alleen met een emmer en sop, maar met humor en aandacht. Er werd een tekening gemaakt, boter kaas en eieren gespeeld en gelachen. Door de dames zelf én de mensen aan de andere kant van het glas. 

Je kunt via de website van schijtaandegrens mensen opgeven die om wat voor reden dan tijdens deze coronaperiode aan huis gebonden zijn. Wie weet komt Ger met zijn orgel ’t Klötje. Komt Petra zelf geschreven sprookjes voordragen of ontmoet je troubadour Wim. Bij jou in de voor- of achtertuin, en natuurlijk op gepaste afstand!

Het is prachtig! Zoals Kunst en Cultuur zo vaak is! Het is wat ons mensen zo mooi maakt. Schijt aan de grens noemt het zelf kleinschalige optredens. Maar hier is niets kleins aan, dit is Groots. 

PS Ben jij ook een kunst en cultuurliefhebber, teken dan de petitie! Ikwilwelcultuur.nl
Wil jij met jouw kunstvorm iets betekenen voor de eenzame mensen? Of ken jij iemand die een optreden verdiend? Neem dan contact op via info@schijtaandegrens.nl of via 06-21974611. Meer weten? www.schijtaandegrens.nl