Wat eten we vandaag?

Gepubliceerd op Dinsdag 15 december 2015
Vanmorgen kwam ik te laat op mijn werk. Dat komt niet omdat ik te laat was opgestaan, maar ik moest nog ontbijten. Ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik wil mijn kinderen graag gezond grootbrengen dus ik was na het horen van het journaal even in de war .. 'Mama, mag ik een bruine of witte boterham' Zucht. 'Hoe vaak moet ik dat nog zeggen? Brood is de duivel! Tarwe is de bron van al het gezondheidskwaad: het veroorzaakt overgewicht, een dikke buik, hart- en vaatziekten en diabetes.' Ze lacht. 'Oké mama, dan neem ik wel cornflakes.' Ik kon het net op tijd uit haar handen grissen. 'Doe ff normaal dan kun je net zo goed een schaal chips, snoep of koek op tafel zetten. Want een doorsnee ontbijtgraan bevat doorgaans net zoveel suiker, verzadigd vet en zout. Daar wil je toch je dag niet mee beginnen?' 'Mag ik dan een glaasje melk?' Ik sta verbaasd te kijken. 'Wat denk jij nou? Je bent toch geen baby meer? Melk is gezond en nodig voor zuigelingen, maar na de zuigelingentijd zijn zuivelproducten overbodig voor ons lichaam en is melk ronduit ongezond.' 'Sojamelk dan?' Zegt mijn oudste dochter die meent bijdehand te zijn. 'Sojamelk? Ben je helemaal van de pot gerukt? Soja kan bloedarmoede veroorzaken. Bovendien bevat soja isoflavonen dat leidt tot een toename van baarmoederslijmvlies wat weer baarmoederhalskanker kan veroorzaken.' 'Eieren met spek dan?' Stelt mijn vriend voor met volle overtuiging en de pan in zijn hand. 'Nee, natuurlijk niet! Want spek is bewerkt vlees, en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 'bewerkt vlees', zoals bacon, worst en ham, onlangs toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.' 'Alleen de eieren dan?' Ik zucht nog maar een keer. 'Nee, want regelmatige consumptie van eieren heeft bijna hetzelfde nadelige effect op de slagaders als het roken van sigaretten.' 'Handje hagelslag? 'Vraagt mijn jongste met grote blije ogen. 'Dat had gekund, maar kijk onze hagelslag zit in gerecyclede verpakking. En wat zeiden ze net op het nieuws? Inderdaad dit kan schadelijke stoffen bevatten!' 'Sinaasappelen en tomaten dan?' 'Erg leuk bedacht, maar volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur. Op langere termijn vergroot dit zelfs je kans op de ziekte van Barrett