Carnavalvrij

Gepubliceerd op Dinsdag 16 januari 2018
Wat begon als geintje is uitgelopen tot bloedserieus vraagstuk. In elk grapje zit een kern van waarheid zegt men en zo is dat! Bavaria pleit voor vrij met de carnaval en in de hoop 40.000 handtekeningen te krijgen om zo naar Den Haag te kunnen zitten ze nu al ruim boven de 100.000 en de teller is nog niet gestopt.
Natuurlijk zijn er nu zure advocaten opgestaan die zeggen dat dit juridisch helemaal niet kan.
'Vrije dagen zijn opgenomen in een CAO of arbeidsovereenkomst. Dat ligt vast en daar valt niet over te twisten.' Terwijl ik kijk naar zijn zure gezicht denk ik; dit kan maar twee redenen hebben.
1) Hij heeft zijn carnavalspak te heet gewassen en het zit hem veel te strak.
2) Hij mag niet weg van zijn vrouw.
Hoe dan ook, deze man moet juist carnaval gaan vieren. Hij heeft het nodig!
Ik snap ook wel dat je als werkgever wellicht niet blij wordt van dit idee, maar misschien kan er wel geruild worden? Metworstmaandag tegen Goede vrijdag en de Kuukse Kroegentocht tegen Hemelvaart? Noem maar een zijstraatje.
Ik had het er met vrienden over dat we dit met zijn allen gingen Sjeffen! Ze keken me wazig aan.
'Kom Op! Sjefke Vaeren gaat voor ons strijden als de Brabantse versie van Che Guevara, de Cubaanse Vrijheidsstrijder. Hij gaat voor vrijheid tijdens het feest der feesten. Fantastisch!'
Mijn vrienden waren stil. 'Waar kunnen we tekenen?' Ik pak mijn telefoon en toets. www.carnavalvrij.nl in. Er wordt vol enthousiasme getekend. 'Mooi,'zeiden mijn vrienden, 'dan kunnen we op wintersport.' Ik grijp naar mijn hart. 'Wat? Nee! Daar strijden we niet voor! Als je nu uit Friesland komt of Groningen dan kan ik dat nog begrijpen maar als Brabander. Ga je diep schamen!
Die avond heb ik Sjef opgezocht op Facebook. We gaan als het er doorheen komt barricades opwerpen en iedereen die op wintersport is geweest mag niet meer terug Brabant of Limburg in.
Want Carnaval heeft niet zoveel regels, maar nummer 1 is toch wel: Gij zult feesten! Niet gij zult skiën!
En daar strijden we voor! Strijd je mee? Hier vind je de petitie en hier vind je onze agenda!
Alaaf mijn mede vrijheidsstrijders!