De BBQ Drive

Gepubliceerd op Maandag 16 april 2018

Terwijl ik aan het winkelen was viel mij opeens op dat alles om mij heen rood en roze was. De rekken van een van mijn lievelingswinkels waren gevuld met hartjes, roze bubbeltjeswijn en andere zoetsappige items.
Maar Valentijnsdag is toch allang geweest? Een beetje verbaasd vroeg ik me af wat ik eigenlijk kwam kopen. Terwijl het me weer te binnenschoot en ik naar het juiste pad wandelde kon ik het maar niet loslaten. Pasen is ook al geweest. Het eerstvolgende is toch Koningsdag? Maar sinds wanneer is dat roze en vol hartjes? Ik stond te neuzen bij de kantoorartikelen toen ik een moeder met een klein meisje door het pad zag huppelen. O, ja natuurlijk; Moederdag! Ik vergeet soms dat alle 'feestgerelateerde' items tegenwoordig minstens zes weken voor aanvang in de schappen liggen.

Het enige wat wat mij betreft superlogisch is, is de hoeveelheid barbecue items. De eerste zonnestraal heeft de aarde nog maar amper geraakt of de kolen en de bbq aanbiedingen vliegen om je oren. Maar dat is logisch! Want dat is toch ook ongeveer het eerste wat je wilt doen met mooi weer? Barbecueën!!!

Ik vind dat een geweldig en tegelijkertijd vreemd iets. Die enorme drang naar barbecueën. Is het de oermens in ons die graag zelf vlees braad en het buiten opeet. Is het de sfeer die brandende kolen en met zijn allen om die braai met zich meebrengt? Is het dat vlees, vis en zelfs mais gewoon veel beter smaakt wanneer het zo'n lekker grillsmaakje heeft?
Ik denk dat het vooral te maken heeft met het weer. Want is het mooi weer dan kun je barbecueën en kun je barbecueën dan is het dus mooi weer!
Voor mij is het ook echt een rustmomentje, want je steekt dat ding niet aan voor een half uurtje. Het is gegarandeerd lekker een paar uur gezellig vertoeven in de tuin.

Met al die bbq items die je nu ziet zou je denken dat wij echt een barbecue land zijn, maar dat valt vies tegen. Wij doen het maar een keer of acht per jaar terwijl ze in Amerika op de 52 zitten. In veel andere landen is de winter ook een prima seizoen, terwijl dat bij ons echt een uitzondering is.
Jammer eigenlijk want heel veel vlees, vis en groenten lenen zich uitstekend voor het zachte garen op zo'n braai. Ik ga dat dit jaar nu eens wel echt doen, een winterbarbecue, met afsluitend warme chocomel en marshmallows.
Maar eerst genieten van de zomer! Heerlijk! Smakelijke barbecue allemaal!