Lelijke kersttruien

Gepubliceerd op Maandag 18 december 2017
Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het zover! Kerstmis!
Voor veel mensen is Kerst gekoppeld aan een gezellig feest ergens of een hapje eten. Als vrouw is het natuurlijk heerlijk om jezelf dan lekker op te tutten. Bedenken wat je met je haar doet, wat je voor make up zal aanbrengen en welke outfit je zal dragen.
Dit zijn altijd de dagen dat ik besef dat ik een vreemde vrouw ben. Ik hou namelijk helemaal niet van optutten. Het is ook niet zo erg dat ik de dagen in een onesie (soort grote romper voor volwassenen) doorbreng of met zijn allen in een Fampam (pyama voor de hele familie) maar ik ga dit jaar denk ik wel voor een lelijke kersttrui!
Want de trend zet zich voort en hoewel ik het geen gezicht vind zie ik wel de voordelen.
Waar komt deze vreemde hype eigenlijk vandaan? Ik heb het even onderzocht en het blijkt uit Canada te zijn overgevlogen vanaf het jaar 2001 ongeveer.
In de jaren tachtig werden deze ugly sweaters nog heel serieus gedragen, maar nu is het natuurlijk heerlijk cynisch en hoe lelijker en opvallender hoe beter!
Waar komt die drang van het hebben van een wollen wansmaak nou vandaan? Want dat we die massaal hebben blijkt wel uit het feit dat ruim 1 miljoen Nederlanders minstens in het bezit is van 1 lelijke kersttrui. Dat komt omdat er een stukje nostalgie aan vast zit want iedereen heeft toch wel een breiende moeder of overgrootmoeder? En stiekem verlangen we met Kerst allemaal naar vroeger!

Wat ik vooral ook zo ideaal vind is het feit dat ik dus helemaal niet hoef na te denken over die tweede panty in mijn tas en andere schoenen voor wanneer je besluit een wandelingetje te maken.
Nee, het is gewoon Kerstrui aan en gaan! Ideaal. Niemand die er iets van kan zeggen want je bent toch hartstikke feestelijk gekleed? En nadenken over je haar en je make up hoeft natuurlijk ook niet want dat is natuurlijk geen gezicht bij je ugly sweater!
Misschien dat ik dan toch ook nog een Fampam haal voor thuis, want die heb je ook voor hondjes toch? Hoe leuk is dat?
Heerlijk om zo de laatste dagen van het jaren nog even snel alle deadlines af te tikken! En in je pyama lijkt het in ieder geval alsof je niet hard werkt. Als ik dan maar niet in slaap val!
Of misschien ben ik wel gewoon een beetje moe en zou het goed zijn om de Kerst te gebruiken voor een paar dagen echt niks! Zelfs de Kerstman roept Ho ho ho! Toch?
En we beginnen alweer bijna aan een nieuw jaar. Lijkt me een goed idee. Dus als je me mist op Social Media of ik reageer niet snel op telefoon of mail dan weet je waar het aan ligt. Ik ben lekker lanterfanten. Voor als je niet weet wat dat is lanterfanten is in de zestiende eeuw ontstaan als samenstelling van land en truant, een verouderd woord voor 'bedelaar' en 'nietsnut'. Vervolgens werd er een werkwoord van gemaakt: lanterfanten dus, oftewel 'nietsdoen, luieren, lummelen'...
Nu ik dit besloten heb moet ik nog wel snel die lelijke outfit in huis halen dus dat is mijn enige deadline! En de enige lastige beslissing die ik dit jaar nog maak is: Lanterfanten in mijn fampam of in mijn ugly sweater?