Opschoondag

Gepubliceerd op Donderdag 21 maart 2019

Deze zaterdag is het landelijke opschoondag. Dit wordt voor de 17e keer georganiseerd. De Landelijke Opschoondag kun je zien als een grote gezamenlijke voorjaarsschoonmaak. We gaan dan samen met onze buren, vereniging, school of collega's de buurt schoonmaken.

Bij mijn dochter op school hebben zij een speciale week waarin de jeugd zelf mag aanvinken waar zij interesse in hadden. Video's maken en film kijken waren razend populair. Zelf gaat mijn dochter nog op bezoek bij de boerderij, die workshop was trouwens helaas niet zo populair. Maar zij dacht dat dit vooral lag aan het feit dat er uitdrukkelijk bij stond dat dit een stuk fietsen was. Wat dan wel weer onwijs populair was, was de opruimworkshop. Deze hadden ze gisteren. Samen een uurtje rommel opruimen. Ze waren met dertig man en hebben 620 dingen opgeruimd. Het was gezellig en ze hielden er een goed gevoel aan over. Kun je nagaan wat er in een uurtje met zo'n klein groepje is bereikt. Waar deze 620 items anders waren gaan rondzwerven? 
Ik ben echt trots op mijn dochter en alle andere kinderen die zich hebben ingeschreven voor deze workshop. En of dit nu was omdat het maar een uurtje was, of relaxed buiten of omdat iedereen dat deed. Ik hoop dat ze er iets van hebben geleerd. Sowieso hoor je vaak als mensen terugkomen van vakantie zeggen; 'Het was zo mooi, zo schoon.' En op plekken waar het een zooitje is, wordt het ook gewoon snel rommelig. Dat zie ik thuis wel, in het klein, met onze eettafel. Als die leeg is, op de fruitschaal na, dan blijft hij leeg. Als ik mijn laptop er op heb staan, met daarnaast mijn agenda en een notitieblok dan hoef ik maar met mijn ogen te knipperen en dan heeft iedereen zijn hebben en houwen op die tafel gegooid.

Deze zaterdag is het dus landelijk opruimen. Deze editie is trouwens iets anders dan anders. Het is namelijk strafbaar als je op deze dag langs rondslingerende rommel loopt en deze niet opruimt. Ik weet niet meer zeker wat de straf was óf 360 euro óf dat men je adres achterhaalt en alle opgeruimde zooi van die dag door jouw brievenbus probeert te frotten. 
Hoe dan ook, je kunt maar beter dat wat je ziet oppakken en weggooien. 
Oke, onzin natuurlijk, maar doe je wel mee? Want opruimen, het lijkt zo simpel én dat is het gelukkig ook! No excuses!