Ode aan de Asperge

Gepubliceerd op Donderdag 21 april 2016
Vandaag schrijf ik graag een ode aan de asperge. Een eerbetoon aan deze groente die ze terecht het witte goud noemen.
Ik schreef wel vaker odes. Aan komkommers, maisstengels en ijs bijvoorbeeld. Maar deze ode komt daadwerkelijk vanuit mijn tenen. Mijn inspiratie werd aangewakkerd doordat ik een artikel las waarbij stond geschreven dat de jeugd steeds minder asperges eet. Daar wil ik graag eigenhandig verandering in brengen.

Waarom zou je asperges verplicht moeten voorschotelen aan je kinderen?
Simpel: De asperge is al meer dan 5000 jaar bekend als geneeskrachtige groente. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.
Logisch want asperges zitten vol met de stof asparagine en dit werkt positief bij vermoeidheid, lage bloeddruk en hartkloppingen. Het zuivert je bloed, zit vol met calcium en reinigt je nieren en je lever. Hij zit ook nog eens boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en koper. Bovendien worden er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Mede daardoor staat de asperge in de top drie van de schoonste groente van Nederland. Jammie!

Waarom zou je zelf asperges moeten eten?
Nou, vijfduizend jaar geleden wist men al dat de asperge als afrodisiacum werkt.
Het heeft dus een gunstig effect op het liefdesleven. Cleopatra, 'herself' schotelde deze al met grote regelmaat voor aan haar geliefde Julius Caesar. En alsof dat nog niet genoeg is maakt de asperge je ook nog eens slank. Er is geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat. 

Waarom moet men in Nederland asperges eten?
Omdat de arme asperge er eeuwen over heeft moeten doen om via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Onze aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Laat hem welkom voelen door hem met grote waardering uit de grond te steken en te verorberen!

Waarom moet iedereen asperges eten?
Naast gezond, reinigend, lustopwekkend en afslankend zijn ze vooral gewoon heel erg lekker!!!

O lieve asperge als er een groente of stuk fruit is
waarmee ik mezelf vergelijken kan
ben jij het wel
Al zou iedereen kijkend naar mij zeggen: en de peer dan?

Maar jij bent het en altijd geweest
de liefde voor de lente al ben je nog zo bleek
Telkens die zoektocht naar die heerlijke zon
om er weer achter te komen dat je er niet tegen kon

Jouw strijdlust, het nimmer opgeven
is mijn definitie van het leven
Steken kon ik jou niet, maar laat anderen je maar vinden
zodat ik jou liefdevol kan blijven verslinde
n!