Terug in de tijd

Gepubliceerd op Donderdag 21 april 2016
De laatste weken of eigenlijk maanden ben ik met de rest van het team druk bezig geweest met het maken van een magazine.
Een magazine over het Land van Cuijk. Over de leukste toeristische plekjes, de must see's, must do's en vooral ook een stukje geschiedenis. En vandaag wacht ik tot ze binnen komen hier op mijn werk bij landvancuijk.nl.

Gisteren sprak ik nog met twee mensen die beiden werkzaam zijn in een horecazaak in het land van Cuijk, de een komt uit Nijmegen en de ander uit Arnhem. 'Het is hier heerlijk. Prachtig idyllisch genieten aan de Maas, waar het pontje vredig op en neer vaart. Waar je nog echt rustig kan slenteren door de winkelstraatjes, waar naast wat grote filialen, vooral leuke boetiekjes zijn die je nergens anders vindt. Eten lijkt hier werkelijk overal ambachtelijk en puur te zijn bereid, met vaak verse producten uit de streek. Het lijkt hier wel alsof je een stapje terug gaat in de tijd.'

Tot die laatste zin zat ik driftig mee te knikken. Terug in de tijd? Wij? Echt niet!
Ik ben een beetje beledigd, merk ik. Maar zoals je het best kan doen met uitspraken die je niet aanstaan, het ene oor in en het ander uit. Dan komen daar de mannen met de magazines. Opgewonden trek ik er een uit de folie. Wauw, 76 pagina's over wat onze regio zo mooi maakt. Mijn eindredacteur bij het Boxmeers Weekblad; Twan Dohmen had de eer om maar liefst acht verhalen te schrijven over onze regio. Bijvoorbeeld over de imposante geschiedenis en tradities die wij hier in overvloed hebben. De Vaart, de Romeinen en de indrukwekkende Kloosters. Ik kijk door de tekstjes heen die ik geschreven heb over bijvoorbeeld het kamperen hier. Niks ultra hip glamping met een regendouche in je tent en een vaatwasser. Nee, back tot basic samen met de eigenaar eitjes zoeken bij de kippen. Genieten met zijn allen om het kampvuur heen en griezelverhalen vertellen, gezellig met je mede-kampeerders een hengeltje uitslaan. Hier in het Land van Cuijk kun je Genieten zoals Genieten bedoeld is. Met een hoofdletter.

Wat me opvalt is de gastvrijheid die door het magazine sijpelt. Dat zie je terug in het enthousiasme van de ondernemers maar ook in kleine dingen zoals bijvoorbeeld het gratis parkeren. Toeristen zijn écht welkom hier, omdat we trots zijn op wat we te bieden hebben. Tja, en misschien is dat inderdaad ouderwets. Het: loop maar achterom, schuif aan, ontmoet, doe mee en wees welkom! Maar als dat een stapje terug is in de tijd, dan blijf ik lekker waar ik sta!

Het Land van Cuijk, land van heerlijke ontmoetingen!