Jij bent de Geluksfactor!

Gepubliceerd op Donderdag 22 juni 2017
Er mag weer genomineerd worden voor de Dokter Peelen prijs. Wie mag je nomineren? Ik zeg iedereen met een talent! Maar wat is nu precies talent? Volgens het woordenboek niets anders dan: Het vermogen om iets heel goed te kunnen. 
Maar is het nu de bedoeling dat je iemand gaat nomineren die onwijs snel een bak aardappelen kan schillen? 

Nee, laat ik het anders formuleren; de Dokter Peelen prijs is bedoelt voor diegene die iets heeft bijgedragen aan de cultuur in Boxmeer.
Maar is het nu de bedoeling dat je iemand gaat nomineren die ooit heeft meegeholpen aan het podium voor de schoolvoorstelling van zijn kind?

Nee, laat ik het formuleren zoals de site van dokter Peelen dit zelf doet.
'Iedereen kan een persoon, vereniging of instelling voordragen die zich door een of meerdere in het oog springende culturele activiteiten of initiatieven in de gemeente Boxmeer heeft onderscheiden.'

Dat is duidelijker inderdaad. Diegene die wint krijgt trouwens het begeerde Dokter Peelen beeldje en 750 euro. Wie was die Peelen nu ook alweer?
Anthonius Peelen leefde van 1601 tot 1667. Hij was veelzijdig, wijs, bevlogen en zeer betrokken. Hij was arts, priester, musicus, de laatste wereldlijke pastoor van Boxmeer, maar ook deken van het Land van Cuijk en lid van een kerkelijke rechtbank. Hij had een uitgebreide bibliotheek en diverse schilderijen. Hij was een ongekende cultuurfanaat.

Er zijn trouwens ontzettend veel gebieden waar je aan kan denken wanneer je iemand wilt nomineren. Bijvoorbeeld muziek, dans, toneel, letterkunde, fotografie, historie, architectuur, zang, beeldhouwen, schilderen en nog veel meer. Ik heb in vrijwel elk genre wel iemand die ik zou willen nomineren. Ik ben er voor mezelf alleen nog niet helemaal uit. Nomineer je nu iemand die zijn hele hebben en houwen in zijn talent stopt of juist iemand die naast een drukke baan de tijd vindt om nog iets aan cultuur te doen binnen haar Gemeente. Lastig!

Gelukkig is er ook nog een Stimuleringsprijs; een stimulans voor vernieuwend jong initiatief op het gebied van cultuur en kunst in de breedste zin van het woord. 

Terwijl ik denk aan mijn twee nominaties dwaal ik weer af naar talent op zich. Ik had pas gelezen dat van iedereen die zich gaat ontwikkelen in zijn of haar gebied, er maar 10% een echt (top)talent wordt. De overige 90% behoort tot de groep die simpelweg beter is geworden dan ze waren, ze hebben zich ontwikkeld.
Wie haalt die top en wie niet?
Het blijkt te liggen aan vier zaken.

1) de discipline waarin iemand begaafd is
2) de (positieve) factoren uit de omgeving
3) de intrapersoonlijke factoren
4) de geluksfactor

Vind je dat geen fantastisch idee? Jij kan die positieve factor uit de omgeving te zijn!
De geluksfactor die net dat zetje heeft gegeven aan het talent om te geloven dat dit het pad is waar hij of zij hoort te zijn?! 
Wat is jouw talent? Weet je nog de allereerste keer dat iemand jouw talent 'ontdekte' of de meest recente keer dat iemand jouw talent aanwees aan een ander. Fantastisch gevoel toch? Dat gevoel kun jij nu doorgeven en er voor zorgen dat iemand de geschiedenis boeken ingaat. Hoe?
Klik hier!!!