Over romantiek & zweepslagen

Gepubliceerd op Donderdag 22 juni 2017
Ja hoor het is weer zover. Valentijnsdag. Volgens de cijfers zou dertig procent van de mensen iets doen met Valentijnsdag. Er gaan nogal wat verhalen ten ronde over de werkelijke oorsprong van deze Valentijn. 
Ik ben er uiteraard voor u weer even ingedoken en heb me beperkt tot de volgende drie versies.

Er is een legende die vertelt dat Valentijn een priester was die in het geheim jonge mensen trouwden. Er zou een wet zijn geweest waarin was vastgelegd dat dit niet mocht, omdat getrouwde mannen slechtere soldaten zouden zijn. Maar volgens de uberromanticus Valentijn overwon liefde alles. Toen ze erachter kwamen dat hij dit deed lieten ze hem op 14 februari 269 executeren. En zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. 
Aaaaahhhhh, wat romantisch!

Een andere moderne versie van de legende zou zijn dat Valentijn werd opgepakt vanwege zijn Christelijke geloof. In de avond voor hij geëxecuteerd zou worden, schreef Valentijn zelf de eerste "valentijnskaart, geadresseerd aan zijn geheime liefde; de blinde dochter, van de cipier Asterius. Getekend "Van jouw Valentijn". Toen de dochter het vast had, kon ze weer zien en het briefje lezen en zo geschiedde er een wonder. 
Aaaaaahhh, wat nog romantischer!

Maar wacht er is ook nog een derde versie: Een Romeinse versie van dit romantische feest. 
Genaamd Lupercalia, dat eveneens plaatsvond op 14 februari. Dit festival werd gehouden ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders.
Dit feest begon met de rituele slachting van een hond en twee geiten. Van die afgeslachte dieren werden vervolgens riemen gemaakt. Dan gingen de jonge mannen naakt door de straten van Rome rennen. Daarbij sloegen ze de vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou dan vervolgens zwanger worden.
Aaaaaahhhh, wat Romeins! 

Ik behoor uiteraard ook tot die dertig procent die aandacht heeft gekregen met Valentijnsdag. Klinkt misschien een tikkie arrogant, maar ik was vanmorgen minstens een half uur bezig om door mijn mail te spitten op zoek naar werkgerelateerde berichtgeving, het was een en al hartjes en kusjes wat ik in mijn mailbox had.
Ik heb het natuurlijk niet allemaal geteld, maar serieus iedere mail bevatten ook nog een speciaal presentje helemaal alleen voor mij. Cadeautjes als 20% korting, soms zelfs 61%, een tweede paar schoenen voor dezelfde prijs of een verrassingsgeschenk bij besteding van 50 euro en iedere aanbidder sloot af met gratis verzending vandaag!
Aaaaaahhhh, wat commercieel! 

Ik wens iedereen dan ook een heerlijke shopdag, ik bedoel Valentijnsdag en dat je jezelf maar lekker geliefd voelt vandaag. Mocht je niks hebben gehad dan stuur ik je graag een kortingsbon door of beter nog denk maar aan Lupercus en vier dat je in 2017 leeft! 

Happy Valentine!