Vier je vrijheid

Gepubliceerd op Donderdag 22 juni 2017
Vrijdag vieren we Bevrijdingsdag. De dag dat voor ons Nederlanders de oorlog eindigde in 1945.
We vieren dat we vrij zijn. Ik heb begrippen als oorlog, schuilen, onderduiken, nazi's en concentratiekampen alleen maar van horen zeggen uit schoolboeken en films. Mijn grootouders, die het een en ander hebben meegemaakt, lieten er weinig over los. Mijn opa, die kachels verkocht, maakte alleen altijd grappen dat voor Duitsers de kachels drie keer zo duur waren als voor de Nederlanders. Bleek alleen geen grap te zijn, het ging serieus keer drie over de kop. 'Terecht,' mompelde hij. Dan aten we op zondag vlees in de soep. 'Van de Duitsers.' Figuurlijk dan he niet letterlijk.

Ik sprak zo'n acht jaar geleden een dame op bevrijdingsdag in een parkje. 'Mooie dag vindt u niet?' vroeg ik haar. Ik gokte dat ze, vanwege haar hoge leeftijd, opgelucht zou zijn op deze memorabele dag. 'Ze hebben mijn zus meegenomen,' fluisterde ze zacht. Ik keek naar mijn kleine, spelende, lachende dochters en dacht aan mijn eigen zus. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik keek naar de vrouw die glazig voor zich uit keek. 'Heeft u haar ooit nog terug gezien?' vroeg ik twijfelend. Ze stond op. 'Tijd om weer even de benen te strekken, dat is belangrijk op mijn leeftijd.' Ze knikte vriendelijk en wenste mij en mijn lieverdjes een prachtige dag. 

Iedere bevrijdingsdag denk ik weer aan haar. Ik ga ervan uit dat ze haar zus nooit meer heeft gezien. Hoe kan zij dan vrijheid vieren; niet wetende welk lot haar zus heeft ondergaan. 
Ik moet van mezelf ieder jaar aan haar terugdenken om weer kei hard te beseffen dat gezondheid en vrijheid de allerbelangrijkste dingen zijn in het leven. Voor de meeste van ons vanzelfsprekendheden, maar man wat moeten we deze koesteren!

Natuurlijk is het een discussie waard. De vraag; hoe vrij zijn we eigenlijk? Ben jij vrij?
Durf jij in je relatie te zeggen wat je voelt? Op je werk te zeggen wat je vindt? Durf jij bijvoorbeeld te dragen waar je jezelf lekker in voelt? Durf je te zingen of te dansen op een moment dat je daar zin in hebt?
Ik kan volmondig schreeuwen: 'Ja, dat kan ik!'
Ik me in jaren niet zo vrij gevoeld. Vrijheid is iets wat men van je af kan nemen, maar soms kun je jezelf ook los maken. 
Probeer het eens een dag. Vraag eens of je met Bevrijdingsdag vrij mag zijn, misschien kun je ruilen met Pinksteren? (De dag van de neerdaling van de heilige geest. Wat vieren we dan in Hemelsnaam?) Neem vrijdag vrij en ga iets doen waar jij zin in hebt! 
Bezoek een festival, ga naar het bos, poets je hele huis, ga op visite bij je moeder of blijf de hele dag in bed met of zonder partner ...

Vrijheid

gaan waar je gaat
blij waar je staat

ben wie je bent en wat je wil zijn
droom groot, droom klein

en ga ….
ze achterna