Duisternis

Gepubliceerd op Dinsdag 23 oktober 2018

Dit weekend is het weer de Nacht van de Nacht een initiatief van de milieufederaties. Het is de bedoeling dat gemeentes, bedrijven en wij 'gewone burgers' deze nacht onze verlichting een keer uitzetten. Dit om energie te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan. 
En die lichtvervuiling dat is nogal een dingetje hoor. Wisten jullie dat het teveel aan licht de sterrenhemel verduistert? In Amerika woont al 99% van de mensen in een gebied met lichthinder ook in Nederland is dit een snel oplopend probleem. Het heeft logischerwijs niet alleen invloed op het zien van de sterren, maar ook de dieren en wij mensen ondervinden hinder van deze lichtvervuiling. 
We slapen sinds de komst van de diverse lichtbronnen 's nachts minstens anderhalf uur minder wat stress en depressie tot gevolg kan hebben. Er lopen nog veel onderzoeken naar de effecten van licht op je weerstand en zelfs vormen van kanker denkt men te kunnen herleiden aan het gebrek van duisternis.
En de oplossing lijkt zo simpel, de lamp uit doen. Maar ja, al dat licht draagt bij aan het veilige gevoel wat we hebben én aan de 24 uurs economie. Natuurlijk kunnen we ook niet alle lampen ineens uit doen, maar op industrieterreinen bijvoorbeeld zou dit toch relatief eenvoudig moeten zijn? En ook de meeste huishoudens kunnen wel een lampje minder aanklikken, toch?
Ik ga in ieder geval binnenkort gezellig wat extra kaarsjes halen. Want naast energie te besparen vind ik kaarslicht gewoon erg gezellig. 
Heb jij helemaal geen zin om binnen te zitten met kaarsjes maar juist zin om naar buiten te gaan wanneer het eens echt lekker donker is? Dat kan natuurlijk ook! Plaatselijke natuureducatiecentra, IVN-afdelingen, boswachterijen, sterrenwachten, wandelverenigingen en milieugroepen organiseren gevarieerde activiteiten gerelateerd aan het milieu of het duister. 
De Gemeente Sint Anthonis dooft in ieder geval de lichten en vraagt iedere inwoner hetzelfde te doen. Om zo een donker Sint Anthonis te creëren waar ik dus in ieder geval braaf gehoor aan ga geven. Verder zijn er in Grave en Gennep mooie duistere wandelingen georganiseerd door de IVN waar je zo aan mee kunt doen. 
Wat je ook doet op 27 oktober, doe het in het donker of op zijn minst de schemer...
Steek een kaarsje aan en bedenk wat Anne Frank ooit zo mooi schreef: 'Kijk hoe slechts één kaars de duisternis zowel kan trotseren als definiëren.'