Lekker in de tuin!

Gepubliceerd op Vrijdag 27 april 2018

Heerlijk tuinieren! Eerst alle overbodige rommel weggooien die we door de jaren heen hebben verzameld. Zoals van die blauwe plastic zwembadjes, waar onze hondjes toch nooit in willen. Maar ook genieten van de oude dorre plantjes en brandnetels uit de bakken trekken. Heerlijk op mijn tenen op mijn keukentrapje met mijn heggenschaar in het losse zand balanceren om de boom te snoeien. Lekker op mijn knieën op de grove tuintegels het onkruid tussen de voegen uit plukken..

Ik was van plan om dit afgelopen weekend allemaal te doen. Ik had het ook allemaal graag gedaan hoor. Maar toen las ik dat helemaal niet goed is voor de natuur om je tuin zo superstrak en opgeruimd te hebben.
Die blauwe zwembadjes bijvoorbeeld, die zijn dus superfijn voor vogeltjes en kleine zoogdieren om water uit te drinken. Dus laat ik ze maar staan. Plantjes die uit zichzelf sterven vormen een hele goede beschermlaag in de winter, dus die kun je beter helemaal niet weghalen. Brandnetels blijken supernuttig voor de natuur! Heel veel insecten waarvan ook de vlinder en de bijen voeden zich met de brandnetels. En snoeien? Ik schrok me rot! Bomen kunnen doodbloeden als je ze nu snoeit omdat in het voorjaar het boomsap begint te stromen. Blijkbaar kan dit wel in het najaar, maar voor de zekerheid snoei ik gewoon maar niet. Want wie weet hebben er wel vogeltjes hun nestjes in de boom gemaakt. Kan toch? Dat geldt ook voor de egeltjes die waarschijnlijk hun huisje hebben gevonden onder de losliggende bladeren en takken.
En onkruid tussen de tegels moet je ook helemaal niet weg willen halen. In mijn tuin bloeit in al haar enthousiasme zevenblad, paardenbloem en madeliefjes.
Nu blijkt zevenblad rijk aan vitamines en mineralen en ideaal om kruidenboter van te maken, pesto, lekker door de quiche en door de soep. De blaadjes van de paardenbloem kun je gebruiken voor een salade en blijkbaar zou stoven ook heerlijk moeten zijn. En de madeliefjes, die ronduit schattig zijn lenen zich, naast het maken van mooie haarbandjes ook prima voor lekkere thee!

Dus nadat ik dit allemaal wist ben ik gewoon in mijn tuin gaan zitten en heb ik in plaats van opruimen, plukken, schoffelen, snoeien en verwijderen gewoon genoten. Dus als je op bezoek komt en denkt wat een zooitje is die tuin. Dan heb je het mis! Het is geen zooitje, het is een paradijsje voor alle flora en fauna en mezelf, want ik hoef hier lekker helemaal niets. Ik heb uren zitten staren naar mijn tuin. Gezien hoe alles door elkaar heen, in soms onmogelijke posities ergens doorheen breekt of omzeilt en blijft groeien naar het licht. Wat hadden ze daarvoor nodig? Eigenlijk toch niets meer dan tijd? Dat is het ware geheim van de natuur, van iedere prachtige boom of bloem: geduld. Geduld voor de een iets om te snel te verliezen, voor de ander iets om je grenzen door te leren. Maar als je het eenmaal doorhebt dan weet je het. Geduld is de kunst van het hopen.