75 jaar

Gepubliceerd op Dinsdag 27 november 2018

Ik vind het echt bizar wanneer je erbij stilstaat. Het is nog niet eens 75 jaar geleden dat Nederland haar bevrijding kon vieren. Op 22 september 1944 bijvoorbeeld werden in Cuijk nog vier inwoners, onder wie twee kinderen, gedood en raakten tientallen anderen gewond. Dat is dus nog niet eens 75 jaar geleden. Kun je je dat voorstellen? Steeds minder mensen kunnen hun verhalen hierover met ons delen. Enerzijds is het natuurlijk fantastisch dat we steeds minder mensen hebben die Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt want dat betekent dat we het steeds verder achter ons laten.
Anderzijds is juist dat beangstigend. Want er is straks niemand meer over om ons te herinneren aan de gruwelen van leven in een oorlog. En dan worden zaken als wel of geen met gehakt gevulde kalkoen in de Allerhande, het inspiratieboekje voor de decembermaand van de Albert Heijn, opeens geen simpele teleurstelling, maar een ogenschijnlijke zaak van levensbelang. 
Ik weet dat veel mensen het niet met mij eens zullen zijn, maar mensen om je heen hebben die iets vreselijks hebben meegemaakt zetten alles in het juiste perspectief, laten je wel beseffen hoe goed je het eigenlijk hebt. Je mag geen pijn met pijn vergelijken, maar heel eerlijk gezegd werkt het wel. Je zeurt niet over je kat die naast de kattenbak heeft gepoept als iemands hond net is overleden. Je klaagt niet over de mislukte kleur bij de kapper tegen iemand die een chemokuur moet ondergaan. En je zeurt niet over het gebrek aan vleesrecepten tegen iemand die niets te eten had tijdens de Kerst van 1943. Begrijp me niet verkeerd, zeuren mag best, maar sla er niet in door. Zeur niet over dat er ieder jaar hetzelfde is op tv met Kerst. Ga dan lekker naar buiten of doe een spelletje. 
Klaag niet over verplichte familiebezoekjes, maar groei een paar ballen en zeg dat je liever een andere keer komt en wees blij dat je nog (schoon)ouders hebt. De 'het kan altijd erger' mentaliteit heeft mij door menig pijnlijk moment heen gesleurd. Want wanneer je beseft dat het altijd erger kan, besef je ook wat je allemaal wél hebt. En hoe donker of oneerlijk het leven soms ook lijkt, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Zelf voor sojabonen met rode bieten dressing tijdens Kerst!