Alles voor de natuur

Gepubliceerd op Donderdag 28 februari 2019

Nu de lente al in aantocht is zie ik overal om me heen overenthousiaste mensen druk de tuin in orde maken. Ik heb die neiging niet. Niet omdat ik het niet leuk vind om urenlang op mijn knieën mos uit de tegels te krabben, nee ik doe dat voor de natuur.

Want met deze lentetemperaturen worden er heel veel diertjes vroegtijdig wakker. Kikkers die normaal gesproken nog liggen te snurken in de modder hebben hun zwemvliesjes uitgerekt en zijn weer naar boven gezwommen. Lieveheersbeestjes vliegen weer uit en egeltjes ontwaken. En wat willen alle diertjes na zo'n diepe winterslaap? Eten! Veel dieren eten insecten, maar die zijn er nog niet genoeg. Nu denken jij en ik waarschijnlijk dat dit hartstikke fijn is, maar daar denken de zojuist wakker geworden dieren toch echt anders over.
Hoe helpen wij deze dieren nu de 'winter' door? Bijvoeren lijkt misschien een goed idee, maar dat kan ook zorgen voor plagen. Een diervriendelijke tuin aanleggen is wel een goed idee. Bijvoorbeeld met nestkastjes, vlinderstruiken, bessenstruiken en bakjes met water (met een stukje gaas als het vriest).
Als je gaat googelen vind je allerlei leuke tips. Maar wat je ook doet. Ga alsjeblieft in ieder geval niet netjes je tuin harken! Laat die bladeren liggen zodat wanneer het kouder wordt de dieren er weer lekker onder kunnen kruipen. Mos, brandnetel, paardenbloemen ik laat het voor de zekerheid gewoon staan. Ik ben ook geen bioloog, dus wie weet wat de dieren allemaal eten of gebruiken voor een nestje. Voor de zekerheid denk ik dat ik dit ook in het echte voorjaar en de zomer laat staan. Je weet tenslotte maar nooit wanneer het weer omslaat en het ineens koud wordt?! Dus wandel je ooit langs mijn huis of kom je op bezoek in onze achtertuin. Het is echt niet zo dat wij geen tijd of zin hebben om op te