De Pizzavraag

Gepubliceerd op Donderdag 29 september 2016
Ik was afgelopen donderdag bij de Haringparty van de Kiwanis Land van Cuijk.
Een club enthousiaste heren die zich inzetten voor het goede doel. Zo hebben ze voor Muziek in de Mais een super gezellige wedstrijd voor het feest losbarst. Hier is het de vraag wie er het langst aan een maisstengel kan blijven hangen. Geldprijzen gaan dan naar de clubkas. Ook is er altijd een vereniging die wordt betaald om onder andere achter de bar te staan.
Op deze manier kunnen de Kiwanis heel wat sportclubs van een behoorlijk zakcentje voorzien. Bij de Haringparty werd er heerlijk gegeten en gedronken voor Stichting Leergeld Land van Cuijk. Echt een mooie stichting! Zij zetten zich in voor kinderen die anders letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn zouden blijven staan. Kinderen waarvan de ouder(s) niet het geld hebben om ze mee te kunnen laten gaan op kamp of een sport te kunnen laten volgen. Geen geld voor zwemles of een fatsoenlijke fiets.
Deze stichting heeft een aantal leuke vrijwilligers die bij de mensen thuis in gesprek gaan om te kijken wat er nodig is. De Stichting gaat vervolgens rechtstreeks die fiets bestellen of de zwemles betalen. Zo gaat het geld ook direct terug de maatschappij in. Hoe mooi is dat?

Ik ben er ook van overtuigd dat kinderen die hun ei kwijt kunnen in een sport of andere creatieve uiting veel beter presteren op school. Ik probeer mijn kinderen van alles te leren. Waaronder je mening onderbouwen. Dat vind ik echt belangrijk. Als ze iets vragen zeg ik zelden: 'Nee, omdat ik dat zeg.' Maar vraag altijd eerst: 'Waarom zou je dat willen?' Ik denk dat je namelijk extra slim kan worden van ergens goed over nadenken. En je leert ook direct dat je beter je mond kunt houden als je iets niet kunt onderbouwen.

Zoals de Engelse jongedame die uitlegt waarom ze heeft gestemd dat Engeland uit de EU moet. Heb je dat filmpje gezien? Nou, dat heeft ze dus gedaan omdat ze dan geen EK meer hoeft te kijken. Denk je nu; dit is een geintje dan moet je het andere filmpje van haar eens zien. 'Pizza Question.' Hierin vraagt de interviewer (haar vriendje) wat haar antwoord is als ze een pizza bestelt en de pizzabakker vraagt of ze haar pizza in 8 of 12 stukken gesneden wil. Ze denkt even na en zegt: 'Acht stukken!'
Waarop hij vraagt: 'Waarom in acht stukken?' Ze zucht geïrriteerd: 'Omdat ik er geen 12 op krijg!'
Hij probeert het echt uit te leggen, tevergeefs. Het komt maar niet binnen. Zij zou echt even haar mond moeten houden, luisteren en iets verder denken. Haar mening fatsoenlijker onderbouwen. Dit was een volwassen griet, dus ik dacht laat ik dat eens aan mijn jongste dochter van 9 vragen. Kijken of ze al wat heeft geleerd.
'Schatje als jij een pizza mag bestellen en de meneer aan de telefoon vraagt: wil je die in 8 of 12 stukken, wat zou je dan zeggen?' Ze denkt na, kort en roept dan enthousiast: 'Twaalf stukken natuurlijk!' Ik hou mijn hart vast: 'Waarom dan twaalf?' 'Nou, dat is toch logisch! Zo'n stuk past in een keer in mijn mond!' Ze lacht; 'Want ik knoei dan ook veel minder snel,' komt er vlug achteraan. Kijk daar is over nagedacht!