Zing dan!

Gepubliceerd op Donderdag 29 september 2016
Mensen, ik heb weer wat ontdekt. Of eigenlijk heb ik het teruggevonden. Ik had pas een onwijs baalmoment en liep buiten boos te zijn. Nu is woede een emotie waar ik niet zoveel mee kan. Dus ik dacht opeens aan mijn vader die altijd zei: Zing dan! Het helpt. Echt. Tegen woede, verdriet, frustratie en onmacht. Is het zo simpel? Yup, dat denk ik wel. Muziek is ontzettend gezond en elk nieuw onderzoek heeft weer meer opzienbarende effecten dan het vorige. Ik schreef al eens eerder wat het mentaal met je doet als je zelf een muziekinstrument bespeelt, maar ben je niet gezegend met die skills?
Niet getreurd, luisteren doet ook wonderen. 

Want muziek voedt echt onze geest en heelt je ziel. En meer dan dat. 
Muziek op de achtergrond kan helpen om je geheugen en aandacht te verbeteren. 
Denk je nu ja maar mijn collega's, ouders, partner of kinderen zetten geen fijne muziek op? Maakt niets uit alle muziek helpt hierbij! 

Muziek vermindert ruzies! Voor veel koppels in ieder geval, want het vergroot je ruimtelijk inzicht. 
Door muziek kun je jouw vermogen om iets te meten behoorlijk verdiepen. Dus ben je met je partner aan het klussen en je hebt geen idee hoe het past. Muziek aan en gaan. Dat geldt ook voor navigeren. Je kunt jouw IQ op gebied van ruimtelijk inzicht met 9 punten verhogen wanneer je focust op muziek. Dit werkt wel het beste met pianomuziek trouwens!

Ook is er een onderzoek geweest naar mensen met veel stress, één groep vanwege een belangrijk beoordelingsgesprek en één groep voor een spannende operatie. Luisteren naar muziek gaf in beiden gevallen betere resultaten, die logischerwijs ook nog veel veiliger en goedkoper zijn, dan kalmeringspillen!

Artsen weten het ook al veel langer muziek helpt mensen met een beroerte of hersenaandoening bij het herstel. Het verzacht niet alleen pijn, maar het kan zelfs beschadigde delen repareren. 
Bij epilepsie bijvoorbeeld is zelfs gebleken dat de signalen die een aanval veroorzaken enorm kunnen afnemen door muziek. Hier heeft men de voorkeur voor instrumentale muziek. 
Afgezien van al deze voordelen, zorgt muziek ook voor het vrijkomen van dopamine, een ‘gelukshormoon’ dat je hersenfunctie verbetert. 

Dus voel jij je niet zo fijn? Is je geheugen wat minder, ben je jouw focus een beetje kwijt, heb je een beroerte gehad, epilepsie, veel ruzie of zware stress? 
Bezoek een muziekfeestje, zet die radio aan of zing! 
Of je nu een fervent Mozartliefhebber bent, Andre Hazes of Lynyrd Skynyrd het heeft een diepgaand effect op je hersenen. Mooi toch dat dit voor alle muziekstromen geldt! 
Behalve Lil Kleine trouwens dat blijkt uit toekomstig onderzoek het tegengestelde effect te bereiken!