Rolmodel

Gepubliceerd op Dinsdag 30 juni 2020


Mijn zus en ik speelden vroeger graag met Barbies. Ik had twee favoriete Barbies toen ik klein was. Sheila, zij had prachtig dik zwart haar en haar plastic huidje was prachtig caramel. Mijn andere lievelingsbarbie was de avontuurlijke Skipper.
Sheila vond ik simpelweg de allermooiste pop die ik ooit had gezien. En Skipper was het kleine zusje van Barbie die altijd mee op pad ging. Ze was stoer en ging geen uitdaging uit de weg. Waarom waren dit mijn lievelingspoppen? Ik was ook een klein zusje dat graag stoer wilde zijn. En ik was een bleek meisje met rood haar, sproetjes, een bril en een beugel dat graag mooi wilde zijn.

Mattel, dat Barbie heeft gecreëerd heeft toegezegd dat meer dan de helft van de speciale edities van de poppen, zogeheten Barbie Role Models, zwarte en andere niet-witte vrouwen zullen gaan voorstellen. Dat vind ik mooi, hoewel het vinden van niet uitsluitend blanke iconen mij een kinderlijk simpele opgave lijkt.

Want roep eens snel drie vrouwelijke iconen? Ik zou zeggen:
Oprah Winfrey die met haar traumatische verleden zichzelf heeft omgevormd tot wereldwijd bekend fenomeen. Die ondanks haar ongekende succes altijd authentiek blijft. Hét voorbeeld dat als je voor een dubbeltje geboren bent je zeker wel een kwartje kan worden!
Favoriete quote: “Turn your wounds into wisdom.”

Maya Angelou, voor mij is dit het voorbeeld van een vrouw die haar leven ten volle leefde en niet bang was haar eigen keuzes te maken – in een tijd dat dat nog allerminst vanzelfsprekend was. Haar boek: I know why the caged bird sings zou iedereen moeten lezen. Favoriete quote: “If you are always trying to be normal, you never know how amazing you can be!”

Malala Yousafzai, telkens als ik iets over haar lees dan krijg ik kippenvel. Een meisje dat op elfjarige (!) leeftijd een blog had waar ze schreef over de gewelddadigheden van de Taliban waar er meisjes werden uitgesloten van school en vele andere mensenrechten. Een Talibanstrijder pleegde een gerichte aanslag op haar, een kogel trof haar hoofd en haar hals. Maar ze overleefde dit. En in plaats van dat dit haar vlam zou doven werd het alleen maar vuriger en in 2014 ontving ze op 17 jarige leeftijd de Nobelprijs voor Vrede.
Favoriete quote: “I don’t want to be remembered as the girl who was shot. I want to be remembered as the girl who stood up.”

Mattel komt trouwens met de role model poppen omdat uit onderzoek bleek dat meisjes vanaf de leeftijd van 5 jaar al niet meer geloven dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Dit geldt nog sterker bij donkere meisjes. Dat is verdrietig voor alle meisjes en mooi dat Mattel hier iets mee wil doen. Maar ik denk niet dat dit zozeer ligt aan de barbies met wie we spelen, maar aan de woorden die tegen ons worden gezegd. Dus ken jij een klein meisje, jonge tiener of volwassen vrouw laat haar dan weten dat (bijna) alles mogelijk is. Maar laat haar naast haar plan A ook een plan B maken. Want écht alles kunnen worden wat je wil, dat is helaas onmogelijk. Want Sheila zal ik nooit worden, maar Skipper gaat me best goed af!