Dag van de asperge

Gepubliceerd op Vrijdag 30 augustus 2019

andaag is het de Dag van de Asperge. Meer dan volkomen terecht dat deze groente haar eigen dag heeft. Niet voor niets wordt dit het witte goud genoemd. Alleen gaat dit helaas financieel voor de boeren dit jaar niet op. De prijs is vanwege de droogte dramatisch laag. Reden om toch een column te wijden aan deze groente zodat we massaal bij de (groente)boer de asperges kopen en als we er dan toch zijn direct wat anders lekkers mee te nemen. Asperges zijn niet alleen lekker ze staan ook al meer dan 5000 jaar bekend als geneeskrachtige groente. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in een Egyptische piramide waar men muurtekeningen aantrof. De farao's wisten het al asperges zitten vol met asparagine en dit werkt positief bij vermoeidheid, lage bloeddruk en hartkloppingen. Het zuivert je bloed, zit vol met calcium en reinigt je nieren en je lever. Hij zit ook nog eens boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en koper. 
En alsof dat nog niet genoeg is maakt de asperge je ook nog eens slank. Er is geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat. Applaus graag!

Maar misschien wel het lekkerste van de asperge is dat deze net als bananen, honing en chocolade als een afrodisiacum werkt. Dat is niks nieuws want Cleopatra, 'herself' schotelde deze al met grote regelmaat voor aan haar geliefde Julius Caesar. 
In de 19e eeuw kreeg men in Frankrijk zelfs standaard na de bruiloft een drie gangen asperges menu geserveerd zodat de huwelijksnacht geheid goed zou verlopen. Dit komt onder andere door het foliumzuur dat zou helpen bij het bereiken van een orgasme. 
En naast gezond, reinigend, afslankend en lustopwekkend zijn ze ook nog eens gewoon heel erg lekker!!! Ik weet niet wat jullie vandaag eten, maar bij ons staan vandaag op de Dag van de Asperge absoluut asperges op het menu, met banaan gedipt in honing en chocolade als toetje ;) Smakelijk en een fijn weekend allemaal!