Moederdag

Gepubliceerd op Vrijdag 30 augustus 2019

ls je al een tijdje columns schrijft komen er een aantal onderwerpen altijd terug. Zoals Moederdag. Dit is zo'n twijfelgeval, moet je hier als columnist perse iets mee? 
Nee. Maar, dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Moederdag is ontstaan en dat vind ik dan toch de moeite waard. En vooral het feit dat de vrouw die het heeft bedacht eigenlijk wilde dat het werd afgeschaft. Interessant!
Het begon dus ruim een eeuw geleden. Anna Jarvis, uit de Verenigde Staten, riep een herinneringsdag in het leven voor haar eigen moeder. Niet veel later bedacht ze dat alle moeders dit verdienden en probeerde ze er een nationale feestdag van te maken. Dat lukte dus in 1919! 
De winkels waren Anna dankbaar, want hoe vier je een Feestdag nu beter dan met cadeautjes? Overal kwamen aanbiedingen en marketingstunts voor geurtjes, chocolaatjes en bloemen. Zo werd Moederdag een commerciële Feestdag. Dat was absoluut niet wat Anna voor ogen had en zes jaar na haar geliefde Moederdag begon ze een anti Moederdag comité. Maar het zal geen verrassing zijn dat ze dit niet heeft kunnen terugdraaien. Anna is inmiddels overleden en in haar overlijdensadvertentie stond met klem geschreven stuur geen cadeautje naar je moeder op Moederdag, maar breng haar een bezoekje! 

Natuurlijk schreef ik, iets in deze strekking, ook al eerder. Er is geen enkele moeder die liever een cadeau opgestuurd krijgt dan een echt bezoekje. Moeders hoeven helemaal geen porseleinen servies met gouden randjes, maar wél een oprechte omhelzing. En het allerbelangrijkste dat jij als kind gelukkig bent. Ja toch?
Nu heb ik toevallig twee dochters die dol zijn om chocola. Van wie zullen ze dat nu hebben? Dus ach, als zij dan blij worden om mij te overladen met chocola, zodat ik die liefde weer kan delen met hen, wie ben ik dan om daar over te klagen. Ook vertelden zij mij pas dat er een onderzoek is geweest naar het effect van bloemen op je gesteldheid. Wanneer er bloemen of planten in de buurt zijn zou je jezelf beter kunnen concentreren en zou je brein creatiever worden. Zeker met een grote bos met felle kleuren, omdat kleur ook nog eens een positief effect op je humeur. 
Nee, ik ben niet anti Moederdag, maar het moet inderdaad absoluut niet te commercieel worden. 
Ik denk dat ik namens alle moeders spreek als ik zeg, maak maar een lief ontbijtje en geef ons maar een extra dikke knuffel. We hoeven echt geen cadeautjes, bloemen en chocolaatjes uitgezonderd. ;)