Ontdek jezelf

Gepubliceerd op Dinsdag 31 mei 2016
Je hoort het overal. Het is belangrijk om weer tot jezelf te komen. Even helemaal terug naar de basis. Dat is waar de maatschappij momenteel om schreeuwt en waar de behoefte groot aan is. Maar hoe je dat eigenlijk, dat back to basic? 

Als je een beetje praat met mensen die er verstand van hebben dan zeggen zij dat het een natuurlijke manier van leven is. Waarin je zelfvoorzienend bent. Dus bijvoorbeeld lekker je eigen moestuin bijhouden. Die je bewatert vanuit de regenton. Je biologische eten klaarmaken op de barbecue bijvoorbeeld is ook helemaal oké. Met kolen dan hé, niet op gas natuurlijk. Back tot basic is namelijk grotendeels verbondenheid voelen met de natuur en dankbaar zijn voor dat wat je krijgt. Het is volgens de kenners het pad naar een creatief én gelukkig leven. 

Dus wat is de trend van dit jaar? Kamperen!
En nee, niet het glamping wat een tijdje terug hot was. Met je megasafaritent die al voor je klaarstaat bij aankomst met heerlijke boxsprings, airco, ingebouwde keuken en bubbelbad. 
Nee, nee het is echt overleven. Want in deze gemoderniseerde, gehaaste, consumptiemaatschappij heb je geen enkel sprankje innovatie meer nodig. En juist als je niks hebt word je vanzelf wel creatief.

Dus dit jaar adviseer ik iedereen om lekker naar een back to basic kamp te gaan om jezelf weer te vinden. Ik daarentegen heb in mijn leven al veel gekampeerd en heb mezelf al helemaal ontdekt.
Ik heb ontdekt dat ik ontzettend dol ben op alle levende wezens die hier op de aarde rondwandelen, vliegen en zelfs kruipen, maar dan wel overdag! Ik heb ontdekt dat ik niet het technische inzicht heb om alleen een tent op te zetten, maar dat ik ook niet bijster goed ben in het enkel braaf opvolgen van instructies. Ik heb ook ontdekt dat ik de lange haren van mijn meiden fantastisch vind, maar niet de lange haren van mijn voorganger die in het doucheputje vast zitten. Ik heb ook uitgevonden dat ik 's nachts veel draai en dat een slaapzak dan als een dwangbuis om je lijf geklemd kan gaan zitten. Tenslotte heb ik ook ontdekt dat ik hou van gekoelde wijn en dat ik zelfs ga gooien met lege koelboxen die me weer eens in de steek laten. 

Ik ga dit weekend wel letterlijk en figuurlijk terug naar de basis in Boxmeer. Daar is er namelijk de Vaart omlijst met Middeleeuwse taferelen. Daar ga ik dan heen en dan ga ik op een terrasje zitten. Ik bedenk hoe het zou zijn om in de middeleeuwen te wonen, ver ver terug in de basis. Ik mijmer over die tijd en herinner me dat ze uit voorzorg wijn en bier dronken in plaats van het wellicht besmette water. Heel even vraag ik me af of dat een betere tijd zou zijn voor mij, maar dan zie ik de weerspiegeling van mezelf en mijn rode haar in het glas en denk ik weer aan de heksentaferelen. 
Back to basic is voor mij niets meer en niets minder dan voelen wat je belangrijk vindt en dankbaar zijn. En wat ben ik dankbaar dat ik geboren ben in deze tijd, waar je als heks gewoon in het openbaar op het terras kan zitten met een glaasje koele wijn!