Moed

Gepubliceerd op Maandag 11 mei 2020

Ik ben deze column aan het typen met een licht misselijk gevoel. Nee, dit is geen grappige manier om mijn zwangerschap aan te kondigen, want die is er niet. Maar zo voelt het wel een beetje. Spannend, opgetogen, maar ook een beetje eng. Vandaag komt mijn Kinderboek binnen. Letterlijk ieder moment kan de bel gaan! Het is een verhaal over een lieveheersbeestje waar ik al twintig jaar mee rondliep. Dat is geen vorm van overdrijven om mijn punt te maken, maar gewoon echt waar. Ooit zei een illustrator, toen ik zijn werk afkeurde, dat ik er gewoon niet klaar voor was om het boek uit te brengen. Maar nu weet ik dat hij ongelijk had. De illustrator was simpelweg nog niet geboren toen. Maud is namelijk ongeveer tegelijk geboren als Stip zelf. Hoe leuk is dat? Ik heb haar ontmoet bij Cybox, waar zij stage loopt en ik als tekstschrijver werk. Toen we het over illustreren kregen en ik haar werk zag, vloog Stip weer in mijn hoofd. Zij heeft hier haar meesterproef van kunnen maken. En meesterlijk dat is het!

Toen ik liet zien hoe mijn Stip er uitzag kwam Maud met drie opties.
Een realistisch lieveheersbeestje, eentje die leek op die van mij en een lieveheersbeestje dat daar tussenin zat. Ik was echt direct verliefd op Stip ‘ertussenin’. Dat was hem! Zo ging eigenlijk het hele traject op magische wijze.
Het is een verhaaltje over een lieveheersbeestje dat maar één Stipje heeft en zich daar onzeker over voelt. Al zijn vriendjes hebben strepen en vlekken en hij niets. Ja, 1 miezerige stip. Het gevoel wat ik wil overbrengen is dat we allemaal zijn, zoals we zijn en dat dit oké is. Toen dacht ik opeens aan de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Zij hebben ook een lieveheersbeestje als logo. Ik heb gebeld met de oprichter en mijn verhaal uitgelegd. Hij was direct enthousiast. Een deel van de opbrengst van Stip gaat dan ook met heel veel liefde naar deze fantastische Stichting.

Zij stimuleren, initiëren en ondersteunen allerlei initiatieven voor verbetering van de woon, werk en leefomgeving. Om een meer respectvolle samenleving te creëren waarin de vrijheid van meningsuiting absoluut mogelijk is maar men wel bewust is van de gevolgen van pesten en geweld. Zij gaan voor meer bewustwording.
En dat is vandaag de dag nog harder nodig dan anders. Want door de coronamaatregelen is het huiselijk geweld aan het stijgen. In Frankrijk bijvoorbeeld met 36 % terwijl al 1 op de 3 vrouwen te maken heeft met geweld. Blijf thuis, want daar ben je veilig. Dat zou zo moeten zijn! Stoppen met pesten en stoppen met geweld kun je niet vroeg genoeg leren. Respect daar wordt de wereld mooier van. Maar laat ik eindigen met een vrolijke noot. Want blij dat ben ik, en ook trots. Trots dat ik na zoveel jaren eindelijk deze droom heb laten uitkomen.
Neem gerust een kijkje op de website van de stichting: moed.nl. Hier hebben ze ‘toevallig’ mijn lievelingsquote staan.
“Iedereen zei dat het niet ging en toen kwam er iemand binnen die dat niet wist en die deed het.” Filosoof Epictetus

Meer weten over de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld? Kijk dan op: www.moed.nl