Kinderboekenblog; 3 verschillende boeken

Gepubliceerd op Zondag 12 juli 2020

Omdat ik zelf net Stip heb geschreven kwam ik aanraking met andere gelijkgestemde kinderboekenschrijvers. Die dezelfde liefde delen voor boeken met een boodschap.
Vandaar dat ik dit blog graag schrijf over deze kinderboeken die iets gemeen hebben. Ze hebben alle drie een hoofdpersoon die worstelt met zijn emoties, maar wel hulp vraagt aan anderen. Uiteindelijk komen alle verhaaltjes goed. Want uiteindelijk zijn we ook allemaal goed zoals we zijn.

Lezen is ontzettend belangrijk en de zomer is de perfecte tijd om wat extra (voor)leestijd in te plannen voor jou en jouw kinderen. Zo zorg je dat ze goed voorbereid hun nieuwe schooljaar zullen starten!

Pups de Rups en het geheim van de magische toverboom

Mireille van Yperen schreef dit boek niet alleen, ze heeft ook de illustraties gemaakt. Het boek heeft een softcover en 28 pagina’s vol kleurrijke bladzijdes met bijzondere tekeningen.

De kinderen van Mireille waren in hun jonge jaren gediagnosticeerd met ASS (Autisme spectrum) en ze wilden alleen alles eten wat geel was. Door het verhaal van Pups en de overtuiging dat zij zullen groeien door andere kleuren eten, begonnen ze ook andere kleuren te proeven en te waarderen.

Het verhaal is ontzettend lief en in begrijpelijke taal geschreven. Kinderen die moeite hebben met eten zullen hier ongetwijfeld veel aan hebben. Mireille heeft nog twee andere boeken geschreven en geillustreerd. Haar boeken koop je hier: www.picturebookpublisher.com
 

Daantje het Vulkaantje – Het emotieboek

Mandy Langbroek schreef dit boek dat een mooie harde cover heeft en 38 pagina’s vol mooie tekeningen en inspirerende tekst. Emoties kunnen soms nog moeilijker zijn dan rekenen of taal. Toch is er weinig ‘les’ in emoties. Met dit boek geef je kinderen een unieke kans om te praten over hun gevoelens. Zo vraagt Daantje Vulkaantje bijvoorbeeld waar je verdrietig van wordt en wat je dan doet? De antwoorden van kinderen kunnen zeer verrassend zijn en mooie handvatten voor ouders of verzorgers om deze bespreekbaar te maken.

Het verhaal gaat over complexe materie, maar is ontzettend slim opgedeeld en in eenvoudige taal geschreven. Kinderen kunnen met Daantje ontdekken hoe hun ‘vulkaan’ werkt en wat je kunt doen om jouw lava naar beneden te sturen. Een goed boek dat gaat over emoties herkennen en accepteren op een laagdrempelige manier maar wel met een diepe laag.

Op www.emotieboek.nl lees je meer over het werkboek en bijvoorbeeld het kwartet wat hier bij aansluit.


Stip, het Lieveheersbeestje met maar één stip

Ik schreef dit boek waar Maud Timmers de illustraties bij heeft gemaakt. Stip heeft een harde cover en 28 kleurrijke pagina’s. Ik schreef Stip met de gedachtegang dat iedereen anders is en dat dit prima is. Ik hoop met Stip kinderen te overtuigen dat ze goed zijn, zoals ze zijn en hulp te vragen aan hun vrienden als ze ergens mee zitten. En dat wanneer je een antwoord krijgt wat je misschien niet leuk vindt, dit niet meteen het einde van de vriendschap hoeft te betekenen.

Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Moed. De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. Deze zet zich onder andere in tegen pesten en dat blijft een onderwerp dat enorm belangrijk is onder jonge kinderen.